Βαρύ αναμένεται να είναι το κλίμα της συνάντησης τοτυ πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς το Σάββατο για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΠΓΔΜ. Ενόψει των αυριανών επαφών ο πρωθυπουργός κάλεσε για «οικοδόμηση εθνικής γραμμής» στο ονοματολογικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, επίκεντρο της οποίας ήταν οι εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα.
Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά πριν τις 20.00, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απ΄ έξω. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
«Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση.
«Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.
«Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ενα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της εκταφής των νεκρών μας από τον πόλεμο του 1940, ήταν μία εκκρεμότητα που δεν μπορούσε να γίνει άλλο ανεκτή». ‘Οπως συνέχισε είναι σημαντική και η απόδοση της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ, είναι αντίθετος με την ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο παρελθόν, και το αναγνώρισαν όλοι ακόμη και οι ΗΠΑ, όταν δημιουργήθηκε το τμήμα εκείνο της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού τότε ήταν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και οι ΗΠΑ και πολλοί άλλοι. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση αλλά υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.
Το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρόσκληση Τσίπρα προκάλεσε αντιδράσεις στους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει ότι θα πάει στη συνάντησηπαρόλο που πηγές της ΝΔ σημείωναν νωρίτερα ότι «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό ζήτησε τη διεξαγωγή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Σημειώνεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, τον οποίο ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας και του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει, εκτάκτως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, άλλα και ενόψει του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.
Ο μητροπολίτης Άνθιμος ασκεί πιέσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συζητήσει ξανά τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια.
Πάντως, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξελίσσεται σε θρυαλλίδα που προκαλεί όλο και πιο έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης με την προχθεσινή συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, και η προοπτική εντατικοποίησης των διεργασιών φαίνεται ότι αυξάνουν την πίεση και αναδεικνύουν όλο και περισσότερο το χάσμα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτών και στελεχών, υιοθετείται μια όλο και πιο «επιθετική» ρητορική έναντι των ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να προεξοφλείται ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, από την πλευρά βουλευτών των ΑΝΕΛ υιοθετούνται όλο και πιο υψηλοί τόνοι για να εκφραστεί η διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την πίεση που αισθάνεται ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, δεδομένης της ευαισθησίας του στενού ακροατηρίου του για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και της εκτίμησης ορισμένων στελεχών του ότι με τη σωστή αξιοποίηση το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να εξελιχθεί σε σωσίβιο για το κόμμα που εμφανίζει απώλειες στις δημοσκοπήσεις.