Με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά συναντήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Για «δημιουργική και παραγωγική» συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ. Κοτζιάς μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Νίμιτς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι ανέφερε στον ειδικό διαμεσολαβητή την ελληνική πρόταση για το Σύμφωνο και τη γνώμη του για το τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει, όπως επίσης διατύπωσε και τη σκέψη του σχετικά με τα θετικά σημεία των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά αλλά και τα σημεία που προβληματίζουν, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους.
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι η «άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα», υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολλή δουλειά». Διευκρίνισε ότι «εξαρτάται από το αν οι προτάσεις που κάνουμε είναι λογικές ή μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την άλλη μεριά ή θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε την όλη συζήτηση για το Σύμφωνο από την αρχή».
Υπογράμμισε ότι «δεν έχει χρονοδιάγραμμα», ότι μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς το είχαμε πει αυτό, όχι σε σχέση με τρίτους παράγοντες, σε σχέση να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία και η πΓΔΜ, με τις εληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019».
«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Νίμιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».
«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.
«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.
«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς υποδεχόμενος τον κ. Νίμιτς έκανε ένα σχόλιο για τον καιρό λέγοντας πως «είναι πάντα ωραία τέτοια εποχή, στα τέλη Ιανουαρίου να επισκέπτεσαι την Αθήνα στις αλκυονίδες μέρες».
Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς απάντησε «έχουμε πάντα καλές συζητήσεις ακόμα και με άσχημο καιρό».
Ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Μετά την περιοδεία του κ. Νίμιτς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επόμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι χθες σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε πως «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση»,σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».