Προειδοποιήσεις προς τα κόμματα να συμμορφωθούν στο μέλλον προς τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές απορρέουν από το νόμο για τα οικονομικά τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος κυρώσεων, απευθύνει με έκθεσή της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατυπίες και σφάλματα που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο για τη χρήση 2015 δεν θα συνοδευτούν από κυρώσεις, καθώς αναγνωρίζονται «ελαφρυντικά».
Την ίδια στιγμή, εύλογα εγείρονται αρνητικές εντυπώσεις από το γεγονός ότι όπως επίσης δημοσιοποιήθηκε, κόμματα – «φαντάσματα», καθώς δεν είχαν τύχη στις τελευταίες εκλογές, εξακολούθησαν το 2017 να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση! Η «Λαϊκή Ενότητα» του Π.Λαφαζάνη, και ο ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη -που εσχάτως ενισχύθηκε από πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, έλαβαν από σχεδόν 96 χιλιάδες ευρώ έκαστο κόμμα, ενώ σχηματισμοί όπως το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών» και η … «Πυρίκαυστος Ελλάδα» έβαλαν σε ταμείο ή «τσέπη» από 68.217 ευρώ το περασμένο έτος.
Η Εκθεση για το 2015
Τρεις είναι οι κύριες «παρατυπίες» που εντόπισε η αρχικώς αναφερθείσα Επιτροπή, ως προς τα οικονομικά των κομμάτων για το έτος 2015. Συγκεκριμένα:
Πρώτον, «σε πολλά κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων οι δαπάνες αυτών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που όφειλαν να τηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθ. 5 αρ. 1 Ν. 3023/2002».
Δεύτερον, «σε κάποια κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης, που δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς [άρθ. 1παρ. 1 περ (β ́), υποπερ. (βγ ́) Ν. 3023/2002], δεν δαπανήθηκαν εξ’ ολοκλήρου για τους σκοπούς αυτούς, αλλά για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, κατά παρέκκλιση του αρθ.1 παρ. 5 του ανωτέρω νόμου». Και,
Τρίτον, «το ΚΚΕ δεν θεώρησε, για τη χρήση του έτους 2015, τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του, κατά παρέκκλιση της διατάξεως του άρθ. 7 παρ. 4 του ανωτέρω νόμου».
Για την μη επιβολή κυρώσεων η Επιτροπή επικαλείται μεταξύ άλλων αφενός το γεγονός ότι το 2014 υπήρξαν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερής η έγκαιρη προσαρμογή των κομμάτων στις νέες απαιτήσεις του νόμου. Αφετέρου, ότι υπήρξε καθυστέρηση «από την πλευρά της διοίκησης, στη θέσπιση των εφαρμοστικών των διατάξεων του νόμου κανονιστικών πράξεων (Υπουργικές Αποφάσεις)». Αυτά, τονίζεται, είχαν ως συνέπεια «τη δημιουργία εύλογης σύγχυσης μεταξύ των κομμάτων ως προς τον τρόπο και τις προϋποθέσεις τήρησης των υποχρεώσεων τους».
Στα προαναφερθέντα στηρίζεται η Επιτροπή αναφορικά με το τελικό της συμπέρασμα: «Αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες των κομμάτων/συνασπισμών κομμάτων στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων που έθετε σε αυτά ο νόμος, αποφάσισε τη μη επιβολή για τη χρήση του έτους 2015 διοικητικών κυρώσεων προς τα κόμματα/συνασπισμούς κομμάτων, για τη μη συμμόρφωσή τους προς τις επιταγές του νόμου, συστήνοντας ωστόσο προς αυτά την αναγκαιότητα άμεσης προσαρμογής τους στις νέες νομοθετικές διατάξεις, κατά τις επόμενες χρήσεις, επισείοντας τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση νέων παρεκκλίσεων».