Ένας δικαστής από την Βαυαρία αποφάσισε να αφαιρέσει τον σταυρό από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όπου εξεταζόταν η υπόθεση ενός Αφγανού μετανάστη, ο οποίος χτύπησε και απείλησε να σκοτώσει έναν συμπατριώτη του, επειδή ο τελευταίος αποφάσισε να ασπαστεί τον χριστιανισμό. Η κίνηση αυτή του δικαστή προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένου μάλιστα, ότι ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν τον πειράζει να δικαστεί κάτω από το σταυρό!

Ο Klaus-Juergen Schmid (Κλάους Γέργκεν Σμιτ), δικαστής στη βαυαρική πόλη Miesbach αποφάσισε να απομακρύνει από την αίθουσα που δικαζόταν ο 21χρονος Αφγανός τον σταυρό, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, αφενός τα θρησκευτικά σύμβολα δεν είναι υποχρεωτικά μέσα στην αίθουσα, αφετέρου «στη Γερμανία ο νόμος είναι υπεράνω κάθε θρησκείας».

Μόλις έγινε γνωστή η απόφασή του, ο Schmid άρχισε να δέχεται “θυμωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”, που τον κατηγορούσαν ότι αφαιρεί ένα σύμβολο “πολιτιστικής και θρησκευτικής κυριαρχίας” της Γερμανίας.

“Το αίμα που χύθηκε από τα χέρια του κατηγορουμένου οφείλεται εν μέρει σε σένα”, ανέφερε ένα από τα σχόλια, όπως λέει ο δικαστής. Ο ίδιος παραπονούμενος ισχυρίστηκε ότι επέβαλε την μέγιστη ποινή στον κατηγορούμενο.

“Δεν μπορώ να το πιστέψω”, έγραψε ένας χρήστης του Facebook, ονόματι Otti Friedrich. “Ο δικαστής έχει συνειδητοποιήσει ότι ζει σε μια χριστιανική χώρα; Ή μου διέφυγε κάτι;”

Ένας άλλος είπε: “Συγγνώμη, αλλά αυτός ο δικαστής είναι ανέντιμος… Υπάρχουν νόμοι στη Γερμανία και οι δικαστές θα πρέπει να τους τηρούν. Καημένη Γερμανία, όλοι σκέφτονται ότι φταίει μόνο η κυβέρνησή μας. Είμαστε ξένοι στην ίδια μας την χώρα”.

Εξηγώντας τη κίνησή του, ο Schmid είπε ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαιτεί να υπάρχει σταυρός στην αίθουσα του δικαστηρίου και είπε επίσης ότι ήθελε να δείξει στον Αφγανό ότι η απόφασή του δεν αποτελεί κάποιο «σημάδι» σύγκρουσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

“Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να τον καταδικάσω κάτω από το σταυρό – αυτό ήταν το θέμα”, ανέφερε, όπως ανέφερε στηνBayerischer Rundfunk.

Ο δικαστής είπε ότι δεν θέλει να υπάρχουν σταυροί στα δικαστήρια πια. “Μετά την αλλαγή του νόμου της Βαυαρίας για τα δικαστήρια, ούτε σταυροί, ούτε μαντίλες φοριούνται από δικαστές κατά τη διάρκεια των δικών, και έτσι δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να κρέμονται θρησκευτικά σύμβολα στην αίθουσα του δικαστηρίου”, δήλωσε.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Edmund Stoiber (CSU), εξέφρασε την κριτική του για την απόφαση: «Όποιος απειλεί κάποιον με θάνατο επειδή αυτό το άτομο έχει γίνει χριστιανός, πρέπει να μπορεί να δει τον Σταυρό μπροστά του», είπε στην εφημερίδα Bild. «Νομίζω ότι η αφαίρεση του σταυρού είναι ένα ψεύτικο μήνυμα», δήλωσε ο πολιτικός. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Ilse Aigner (CSU), περιέγραψε τη διαδικασία ως “εξαιρετικά αναίσθητη ως προς τα συναισθήματα του θύματος”.

Από νομικής άποψης, η κίνηση του δικαστή δεν είναι εκτός νόμου. Ο δικαστής χρησιμοποίησε ένα περιθώριο διακριτικής ευχέρειας. Σε αντίθεση με τα σχολεία, στη Βαυαρία δεν υπάρχει καμία νομική διάταξη που να υποχρεώνει τους δικαστικές να τοποθετούν σταυρούς σε αίθουσες συνεδριάσεων ή να τους αφαιρούν. Το γεγονός ότι οι σταυροί είναι συνήθως εκεί είναι “μια έκφραση της χριστιανικής παράδοσης του κράτους μας”, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, η παρουσία των Σταυρών δεν παραβιάζει την υποχρέωση κρατικής ουδετερότητας, όπως αναφέρει σε δήλωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βαυαρίας. Κανείς, ούτε επισκέπτες, ούτε μάρτυρες, ούτε διάδικοι πρέπει να «ταυτίζονται με τις ιδέες ή τα ιδρύματα που ενσωματώνονται σ’ αυτά». Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, κάθε δικαστής μπορεί να αφαιρέσει τον Σταυρό εάν οι συμμετέχοντες στη δίκηθεωρήσουν ότι έτσι η ελευθερία των πεποιθήσεων τους υφίσταται βλάβη.

Ο Αφγανός κατηγορούμενος, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν τον πείραζε να δικαστεί κάτω από τον σταυρό. “Δεν με νοιάζει αν υπάρχει σταυρός στην αίθουσα του δικαστηρίου”, δήλωσε στην εφημερίδα Bild.

Αρνήθηκε δε την κατηγορία, ισχυριζόμενος ότι διέφυγε από το Αφγανιστάν διότι οι Ταλιμπάν απειλούσαν τον πατέρα του και προσθέτοντας: «Είμαι φυσιολογικό άτομο, δεν είμαι πιστός μουσουλμάνος, έχω φίλους χριστιανούς».

ΚΟ / Πηγές: εδώ κι εδώ

ΠΗΓΗ