Ο υπ. Κ. Γαβρόγλου θέλει να πατάξει την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, που επέτρεψε με τους περιορισμούς της αστυνόμευσης

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με μια… επιτροπή επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, καθώς και σε άλλους ανά την Ελλάδα πανεπιστημιακούς χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εστίες βίας και ανομίας.
Δύο ημέρες μετά τις απίστευτες καταγγελίες για υποθέσεις ξυλοδαρμών, ληστειών και επιθέσεων σε γυναίκες μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη σύσταση της 12μελούς επιτροπής με επικεφαλής τον Νίκο Παρασκευόπουλο και με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εγκληματολόγων, εκπροσώπων των δικαστικών και των αστυνομικών Αρχών, των πρυτάνεων και των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «σκοπός της επιτροπής είναι να μελετήσει ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν θέματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ, προκειμένου να υποβάλει σχέδια και προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 3 του ν. 4485/2017 (Α’ 114)».
Δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας συγκροτεί μια επιτροπή για να ελέγξει πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε το ίδιο!

Μη ελεγχόμενο

Και αυτό, διότι αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος-πλαίσιο Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια, που ψήφισε η Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, επανέφερε τις ρυθμίσεις του νόμου του 1982, οι οποίες εν κατακλείδι έθεταν ιδιαίτερα ασφυκτικούς περιορισμούς στο να εφαρμόσουν τον νόμο οι διωκτικές Αρχές εντός πανεπιστημιακών χώρων και πρακτικά καθιστούσαν αδύνατον το να ελέγχονται οι πανεπιστημιουπόλεις, γιατί θεωρούνται χώροι πανεπιστημιακού ασύλου.

Η επιτροπή που συγκρότησε ο Κώστας Γαβρόγλου θα συνεδριάζει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ τα μέλη μπορεί να μη λαμβάνουν ουδεμία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτήν, αλλά θα προβλέπονται οδοιπορικά, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά και η πλειάδα των επιστημονικά καταρτισμένων μελών της επιτροπής για τη βία στα πανεπιστήμια θα δώσουν λύσεις στην ανομία στην Πανεπιστημιούπολη, στη συστηματική καταστροφή των κτιρίων του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου και τη μετατροπή των εγκαταστάσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε κέντρο παρεμπορίου και σε αποθήκη λαθραίων.

Πηγή