Κινδυνεύουν με πρόστιμα (εάν δεν υπάρξει ρύθμιση) οι δικαιούχοι που εισέπραξαν τα «κλεμμένα» υπέρ ΕΟΠΥΥ

Παγίδα φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους αποτελεί το κενό νόμου σχετικά με το αν θα πρέπει να φορολογηθούν τα αναδρομικά που εισέπραξαν για εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ που κανονικά δεν έπρεπε να τους είχαν παρακρατηθεί, αφού η βάση υπολογισμού τους ήταν κατά λάθος φουσκωμένη.

Στο πλαίσιο της διανομής του πλεονάσματος που δημιούργησε η δημοσιονομική υπεραπόδοση, το Δημόσιο προχώρησε στην επιστροφή του ποσού των 315.000.000 ευρώ σε συνταξιούχους λόγω υψηλότερης παρακράτησης εισφοράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε σχέση με αυτήν που θα έπρεπε να τους είχε γίνει. Συγκεκριμένα, η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ που τους παρακρατούνταν υπολογιζόταν με βάση το ύψος της σύνταξης προτού γίνουν οι μνημονιακές μειώσεις.

Ωστόσο, αυτά τα 315.000.000 ευρώ που τους επεστράφησαν είναι εισόδημα που με βάση όσα προβλέπει τώρα η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να δηλωθεί ως εισόδημα στα έτη που αφορούσαν (π.χ. 2011-2015). Μάλιστα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης μόνο στις περιπτώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 250 για όσους ασκούν.

Η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής έχει ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε μόνιμη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος επιστροφής αναδρομικών στους φορολογουμένους. Τονίζει ότι το ίδιο ζήτημα δημιουργείται σε άλλες τρεις περιπτώσεις επιστροφής αναδρομικού εισοδήματος:
• Στις πληρωμές επιδοτήσεων στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
• Στις πληρωμές αναδρομικών συντάξεων κατά την απονομή σύνταξης.
• Στην επιστροφή εισφορών που κατέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους (π.χ. τα εισοδήματα του 2016 ήταν μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2015, αλλά οι πρώτες εισφορές με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου υπολογίστηκαν με βάση τα εισοδήματα του 2015).

Αυτό που ζητούν οι φοροτεχνικοί είναι να περάσει νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή που θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά κάθε είδους αποτελούν εισόδημα του έτους εντός του οποίου επεστράφησαν στους φορολογουμένους. Ετσι, τα αναδρομικά θα φορολογούνται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που συνεπάγονται πρόστιμα.