Εκπαίδευση hi-tech σε 1.000 παιδιά της Μητρόπ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης
Εκατοντάδες παιδιά από την ηλικία των μόλις έξι χρόνων μαθαίνουν να δημιουργούν τα δικά τους ρομπότ! Οχι σε κάποιο hi-tech νηπιαγωγείο των ΗΠΑ ούτε στα υπόγεια της Silicon Valley, αλλά στις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Ρομποτική για όλους», το οποίο υλοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στα κατηχητικά των ενοριών της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Σύμφωνα με τον Κώστα Βασιλείου, εκπαιδευτικό, εθελοντή και συνεργάτη της μητρόπολης, φέτος 10 ενορίες κάνουν μαθήματα ρομποτικής για παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.000 παιδιά παρακολουθούν τα σεμινάρια που γίνονται από εθελοντές των ενοριών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από το σωματείο Δράσης για την Εκπαίδευση eduACT, του οργανισμού που υλοποιεί στην Ελλάδα τον διαγωνισμό First Lego League. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Ολα άρχισαν το 2012, όταν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και οι στενοί συνεργάτες του θέλησαν να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα απασχόλησης για τα παιδιά των ενοριών τους χειμερινούς μήνες.
Ετσι σκέφτηκαν την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ενδιαφέροντος προγράμματος εκμάθησης ρομποτικής, που διενεργείται ήδη σε 88 χώρες του κόσμου και είναι γνωστό ως First Lego League. Στην αρχή η First ήταν αρνητική να αναπτυχθεί στην Ελλάδα της κρίσης.
Ωστόσο, ο κ. Βαρνάβας με τους συνεργάτες του κατάφερε να πείσει τα στελέχη του εκπαιδευτικού οργανισμού. «Το πρόγραμμα άρχισε από την πιο φτωχή περιοχή της Ελλάδας και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα» τονίζει ο σεβασμιότατος. «Η αρχή έγινε και σήμερα καθημερινά σε κάθε ενορία παιδιά της υποβαθμισμένης δυτικής Θεσσαλονίκης μαθαίνουν να κατασκευάζουν ρομπότ» δηλώνει.
Το πρόγραμμα ρομποτικής, σύμφωνα με τους υπευθύνους, αρμόζει άριστα στην εκκλησιαστική λογική, καθώς συνδυάζει την επιμόρφωση, το διάβασμα, την έρευνα και την ομαδικότητα. «Φέτος τα μικρά παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν ρομποτικές κατασκευές και μηχανήματα που θα μεταφέρουν κομμάτια σε αγωγό νερού που έχει σπάσει πάνω σε ένα ταμπλό κατασκευασμένο από Lego. Επίσης θα κάνουν έρευνα σχετικά με τον κύκλο του νερού» λέει ο κ. Βασιλείου.