Πώς η αύξηση αυτή οδήγησε ένα “ανταγωνιστικό” του σε μείωση τουλάχιστον 70% τον περασμένο μήνα. Τι ήταν αυτό που έκανε τους Έλληνες να αλλάξουν αγοραστικές συνήθειες

Την βλέπαμε για χρόνια να κρέμεται κοντά στα ταμεία. Η τιμή της σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κάτω από 1 ευρώ, και όμως οι περισσότεροι από εμάς αναβάλαμε συνεχώς την αγορά της.

Ο λόγος για την σακούλα πολλαπλών χρήσεων η οποία πλέον θεωρείται είδος προς εξαφάνιση καθώς οι περισσότερες αλυσίδες υποεκτίμησαν την στροφή των καταναλωτών προς αυτές μετά από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους 0,04 ευρώ στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων άνω του 5.000%. Πρακτικά, όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, η αύξηση εκτιμάται ότι σημαίνει περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά και ότι πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επέλεξαν αυτή την λύση για τις αγορές τους.

Είναι χαρακτηριστικό της μαζικής στροφής στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων ότι σε επικοινωνία που είχε το NEWS 24/7 με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ μας ανέφεραν ότι μέσα σε δύο εβδομάδες είχαν αγοραστεί τσάντες πολλαπλών χρήσεων που αντιπροσώπευαν τρεις φορές τις πωλήσεις του προϊόντος όλο το 2017.

Στον αντίποδα τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ καταγράφουν τον φετινό Ιανουάριο μία μείωση της τάξης του 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017.

Σε ότι αφορά στο υπόλοιπο λιανεμπόριο η μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης είναι μικρότερη. Συγκεκριμένα είναι εκτεταμένη εφαρμογή του νέου μέτρου στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων ενώ  σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) παρατηρείται κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες.

Μικρή είναι η εφαρμογή του μέτρου στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης ενώ σε γεωγραφικό επίπεδο μεγαλύτερη είναι η εφαρμογή του μέτρου στα αστικά κέντρα συγκριτικά με την επαρχία.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται από το ΙΕΛΚΑ ότι η ποσοστιαία μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας στο κανάλια του λιανεμπορίου είναι μικρότερη αυτής στα σουπερμάρκετ με δεδομένο μάλιστα ότι η νομοθεσία εξαιρεί από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Έτσι εκτιμάται ότι η συνολική μείωση στην πλαστικής σακούλα τον Ιανουάριο 2018 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017 είναι μικρότερη αυτής του καναλιού των σουπερμάρκετ και είναι της τάξης 65%-70%. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της 70% μείωσης οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.

Πηγή: http://news247.gr