Η είδηση της πιθανής ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών που βγήκε από το αναπτυξιακό συνέδριο και ανακοινώθηκε τόσο από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και εν συνεχεία από τον Πρωθυπουργό έχει ανοίξει έναν πανελλαδικό κύκλο συζητήσεων. Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας δηλώνει έτοιμη για να προχωρήσει σε αυτό το μεγάλο βήμα που αποτελούσε πάγιο αίτημά της ώστε να ολοκληρωθεί σε επίπεδο σχολών το πανεπιστήμιό μας. Απέναντι όμως στην εξέλιξη αυτή βρίσκεται ο νομικός κόσμος ο οποίος θέτει θέμα υπερπληθώρας αποφοίτων αλλά και το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο διεκδικεί την έδρα της 4ης Νομικής.

«Είναι ένα πάγιο αίτημα για την ολοκλήρωση των σχολών του πανεπιστημίου μας και φαίνεται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση» μας δήλωσε η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει κάποιος σχεδιασμός διότι όπως προσθέτει:

«Η ίδρυση μιας σχολής απαιτεί μία ολόκληρη προεργασία κι ένα πακέτο προϋποθέσεων. Δεν θα γίνει αύριο. Έχουμε κάνει ήδη κάποιες συζητήσεις και είναι ώριμη η περίοδος για να γίνει το βήμα αυτό. Η Νομική Σχολή λείπει από την Πάτρα κι αυτό το κενό θα το καλύψουμε».

Ειδικότερα για τις υποδομές και με δεδομένο ότι κάποιες σχολές έχουν ελλείψεις η κ. Κυριαζοπούλου υπογραμμίζει:

«Όλες οι σχολές έχουν κτίρια. Το Πανεπιστήμιο Πατρών εί- ναι 50 ετών, επομένως μοιραία κάποιες σχολές στεγάζονται σε παλιά κτίρια. Δεν μπορούμε όμως τώρα την περίοδο αυτή της κρίσης να φτιάξουμε καινούργια κτίρια. Τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι το 2010 που πέρναμε πάρα πολλά χρήματα από τις δημόσιες επενδύσεις και για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου δεν είδα να φτιαχτούν κτίρια ή να επισκευαστούν. Γιατί δεν το έπραξαν οι προηγούμενες διοικήσεις; Εδώ ήταν όταν υπήρχαν τα χρήματα. Παρ’ όλες τις συνθήκες εμείς σήμερα έχουμε σε εξέλιξη ένα σωρό εργολαβίες για να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν σε κτίρια. Επίσης, με χορηγία της Περιφέρειας ξεκινάει η ανακαίνιση 20 αμφιθεάτρων. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν και κυρίως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρει:

«Όλα τα πανεπιστήμια έχουν δικαίωμα να έχουν δι- εκδικήσεις. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των δικηγόρων, απαντώ ότι δεν θα πάρουμε περισσότερους φοιτητές. Ο αριθμός των φοιτητών που εισάγεται στις τρεις υπάρχουσες Νομικές Σχολές θα μοιράζεται μεταξύ των τεσσάρων. Επίσης, η δική μας σχολή θα έχει άλλα αντικείμενα σπουδών πιο εξελιγμένα και καινούργια. Επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για αύξηση της παραγωγής δικηγόρων».