Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στην πλειοψηφία των ελληνικών σχολείων, κυρίως στην επαρχία, όπου δεν είναι λίγα τα φαινόμενα ακόμη και ασιτίας παιδιών. 

Η πραγματική διάσταση του προβλήματος ωστόσο στο σύνολό της φαίνεται από την δραματική μείωση του τζίρου στα σχολικά κυλικεία, που όπως υποστηρίζουν οι ιθύνοντες αγγίζει το 40%! 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στον νομό Ηρακλείου, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Σχολικών Κτιρίων Ν. Ηρακλείου Σταύρος Οικονομάκης, καταγγέλλει μία οικτρή κατάσταση που δυστυχώς ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην Κρήτη.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Στο σχολείο που διατηρώ το κυλικείο από τα 500 παιδιά που φοιτούν, μόνο περίπου τα μισά αγοράζουν από το κυλικείο. Είναι πολλά τα παιδιά που έρχονται σχολείο χωρίς καθόλου χαρτζιλίκι. Για να φτάσει ένας γονιός να μη δώσει καθόλου χρήματα στο παιδί του, φανταστείτε τι συμβαίνει στην οικογένεια. Είναι πραγματικά τραγικό! 

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών, κυρίως στα δημοτικά σχολεία, δεν κρατούν χρήματα και αγοράζουν «βερεσέ» από το κυλικείο. Ζητούν να πάρουν κάτι και λένε στους συναδέλφους μου να τα γράψουν και θα τα πληρώσουν άλλη μέρα. Τις περισσότερες φορές όμως τα χρήματα δεν τα φέρνουν, γιατί υπάρχει οικονομικό πρόβλημα».

Σε αριθμούς το πρόβλημα μεταφράζεται σε πτώση του τζίρου στα κυλικεία τουλάχιστον 40%, πράγμα που προφανώς δεν οφείλεται μόνο επειδή τα παιδιά παίρνουν τυχόν…φαγητό από το σπίτι.

Εξάλλου στη θέα και μόνο μικρά παιδιά να παίρνουν “βερεσέ” το καθημερινό τους κολατσιό στο σχολείο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα αναφορικά με την οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών. 

Τα Ελληνόπουλα πεινάνε, την ίδια στιγμή που το κράτος φροντίζει να…αυξήσει και πάλι τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων! Αντ’αυτού προτιμούν να συντηρούν τα μικρά παιδιά στα σχολεία με την καθιέρωση συσσιτίων της πλάκας, παραπέμποντάς μας σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Όπως λέει εξάλλου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Αυτή είναι η Ελλάδα του «αριστερού success story»:

«Ήταν δίκαιο και μας αξίζει», λέει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αλήθεια, αυτά αξίζουν στα Ελληνόπουλα;

Του Άρη Δημόπουλου