«Η δική μου θέση είναι ότι συζητάω για όλα. Αν ένας ακαδημαϊκός δάσκαλος λέει ”όχι” κάνει μεγάλο λάθος» μας απάντησε η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στο ερώτημά μας πώς βλέπει τη συνεργασία μεταξύ τμημάτων του ΑΕΙ και του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εντός των ημερών θα συσταθεί επιτροπή μεταξύ των δύο εριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τμημάτων τους.
«Σε αυτή τη φάση καλό είναι να περιοριστούμε σε αυτά που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας» μας είπε η κ. Κυριαζοπούλου προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συζήτηση. Είχαμε μία πρόσκληση από το ΤΕΙ εάν θέλουμε να συζητήσουμε. Πήραμε μία ομόφωνη απόφαση ως Σύγκλητος σύμφωνα με την οποία απαντάμε ότι κατ’ αρχάς συζητάμε. Φαντάζομαι ότι θα οριστεί από το υπουργείο μία ομάδα εργασίας η οποία θα κάνει τις σχετικές προτάσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν γίνει προεργασία σε σχέση με τα τμήματα των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ποια από αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν «γέφυρες» συνεργασίας μεταξύ τους. Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας από την Πάτρα έκανε λόγο για ετοιμότητα των δύο εκπαιδευτικών κοινοτήτων ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα τους. Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται άμεσα με πρώτο βήμα τη σύσταση της επιτροπής και την εξέταση όλων των παραμέτρων της πιθανής συνεργασίας.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Εν τω μεταξύ, σε συνέχεια του θορύβου που προκάλεσε η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα ο κ. Γαβρόγλου με χθεσινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξακαθάρισε:
«Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές, ακόμη κι όταν φτάσουμε στο σημείο να ιδρύσουμε τη νέα Νομική Σχολή» κι εξήγησε: «Θα μοιραστεί ο αριθμός των εισακτέων αντί για τις τρεις, στις τέσσερις Νομικές και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τις τρεις Νομικές Σχολές που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν μεγάλο αριθμό εισακτέων η καθεμιά. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και όχι να αυξήσουμε τον αριθμό των πτυχιούχων της Νομικής. Θυμάστε εσείς κάποια χρονιά που οι Νομικές να μην είχαν διαμαρτυρηθεί ότι παίρνουν πολλούς εισακτέους; Γιατί δε μπορούμε τον ίδιο αριθμό εισακτέων να τον χωρίσουμε διά του 4 αντί διά του 3; Αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι διαμαρτύρονται;».
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας ώστε η εξέλιξη αυτή να μελετηθεί σωστά.
«Εχουμε ακόμη πολύ χρόνο να το μελετήσουμε. Αλλά το ίδιο έχουμε κάνει με τους μηχανικούς, με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Υπάρχουν σχολές μεγάλης ζήτησης. Η μεγάλη ζήτηση έχει δύο αρνητικά: Πρώτον, η Πολιτεία κάτω από πιέσεις αυξάνει σταδιακά τον αριθμό εισακτέων. Και ταυτοχρόνως επειδή είναι λίγες αυτές οι σχολές, έχεις πολύ μεγάλο αριθμό σε σχέση και με τις υποδομές και με το προσωπικό. Το να υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει».
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: http://www.pelop.gr/