ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ

Την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να κάνει ένα ρουσφέτι με τον κόπο των άλλων, έστειλε στα πανεπιστήμια εγκύκλιο σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών καταλήγοντας: «Επιπρόσθετα θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι ο μεγάλος αριθμός ικανοποίησης των ενστάσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν στο Υπουργείο, προέκυψε ως αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Αναγνωρίζοντας την επιβάρυνση των Ιδρυμάτων, που προκαλείται από τη συγκεκριμένη απόφαση, το Υπουργείο θα προσπαθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του να ενισχύσει τα Ιδρύματα με κάθε πρόσφορο μέσο».

Ο σχετικός νόμος (Αρθρο 21.5, Ν 4332/15) αναφέρει ότι «η κατά τα ανωτέρω μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και επιτρέπεται μόνον από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο ή από Τ.Ε.Ι. σε Τ.Ε.Ι.

Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά Σχολή ή Τμήμα των Α.Ε.Ι., όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες Σχολές ή Τμήματα». Ετσι αν σε κάποιο τμήμα μπαίνουν 100 θα πάρουν μετεγγραφή σε αυτό 15 και αυτό θα γίνει με απόφαση του υπουργού.

Ετσι, απλά αντί να παραβεί το ίδιο τον νόμο, απαιτεί να το κάνουν τα πανεπιστήμια. Αν θέλει μπορεί ασφαλώς να αλλάξει το άρθρο 21.5 του παραπάνω νόμου και με σαφήνεια να πει ότι θα πάρει μετεγγραφή ένας αδιευκρίνιστος αριθμός που κάθε φορά θα προκύπτει από τις διαθέσεις του.

Προσέξτε όσοι είστε έτοιμοι να διαμαρτυρηθείτε για τα ανάλγητα πανεπιστήμια που διαμαρτύρονται ότι τις μετεγγραφές τις κάνει το υπουργείο και ο νόμος λέει ότι ο αριθμός των μετεγγραφόμενων είναι 15%. Αναρωτηθείτε αν κάποιος σας έλεγε να παρανομήσετε ποιος θα είχε την ευθύνη. Αυτός ή εσείς;

Τώρα ο σεβαστός υπουργός ξαναζώντας τον μύθο του απειλεί με πειθαρχική δίωξη αυτούς που δεν παρανομούν. Αυτή είναι η ποιότητα της κυβέρνησης. Σε όλα τα θέματα. Αλλωστε γι’ αυτό θέλει να μας βγάλει από εκεί που ελέγχεται η ολοκληρωτική του αντίληψη διακυβέρνησης. Ευτυχώς στο συνέδριο των πανεπιστημιακών που αρχίζει οι δυνάμεις της κυβέρνησης σημείωσαν περιφανή ήττα…

Πηγή: http://www.ethnos.gr