Μετά το επεισόδιο στα Ίμια, οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο ‘επιστράτευση αυξήθηκαν πολύ, καθώς μεταξύ σοβαρού και αστείου πολλοί τον ανέφεραν στα social media. Να λοιπόν μερικές πληροφορίες, με την ελπίδα να μη τις χρειαστεί ποτέ κανείς.

 Μπορεί μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας των ανδρών, όλοι οι στρατεύσιμοι να απολύονται από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού αυτό όμως δε σημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόλυση είναι και οριστική. Στην πραγματικότητα, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν μία άδεια μακράς διάρκειας μέχρι ο Ελληνικός Στρατός να τους ξανακαλέσει για τρεις από τους παρακάτω λόγους: μετεκπαίδευση, επιστράτευση ή για τη δοκιμή του συστήματος επιστράτευσης.

Η επιστράτευση μπορεί να είναι είτε «γενική» είτε «μερική», όπου η δεύτερη αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις ή ορισμένες περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων, (αξιωματικών, στρατιωτών). Η μετακίνηση των εφέδρων γίνεται δωρεάν ενώ η επιστράτευση είναι απόλυτα υποχρεωτική.

Πώς θα γίνει η πρόσκληση;

Σε περίπτωση επιστράτευσης θα κληθείς στα όπλα με τους παρακάτω τρόπους:

Με προκηρύξεις που τοιχοκολλούνται σε πολυσύχναστα μέρη ή μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδες), με βάση τα συνθηματικά που είναι γραμμένα πάνω στο «Ειδικό Φύλλο Πορείας» που θα σου δοθεί κατά την απόλυσή σου και θα αντικαθίσταται από καιρό σε καιρό.

Με «Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης» που θα σου επιδοθεί από Αστυνομικό Όργανο και ενδεχόμενα από Στρατιωτική Αρχή.

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημερώσεως του κοινού τότε θα κληθείς με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του «Ειδικού Φύλλου Πορείας», όπως:

    • Το χρώμα του ΕΦΠ
    • Το γράμμα Η μαζί με έναν αριθμό
    • Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό
    • Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό

Έγκαιρη παρουσίαση στην μονάδα

Ο έφεδρος θα πρέπει να αναχωρήσει για την Μονάδα που γράφεται στο «Ειδικό Φύλλο Πορείας» ή στο «Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης» αμέσως, για να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο ΕΦΠ του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, θα πρέπει να παρουσιασθεί στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που βρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ θα πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική αρχή προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Τι να έχεις μαζί σου;

Κατά την αναχώρησή για τη Μονάδα θα πρέπει να πάρεις μαζί σου:

  • Την Αστυνομική ταυτότητα
  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ)
  • Το ΦΑΠ (εφόσον κλήθηκες μ’ αυτό)
  • Το δίπλωμα οδηγού αυτ/του ή μηχανήματος (εφόσον έχεις)
  • Ένα μικρό σακίδιο με τα ατομικά είδη
  • Ξηρή τροφή, για δυο (2) μέρες

Πολιτική επιστράτευση είναι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, δηλαδή η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών αυτών που επιτάσσονται.

Η πολιτική επιστράτευση κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», το οποίο αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 18 του Νομοθετικού Διατάγματος /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης.

Το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Διαδικασία Εφαρμογής

Σε όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες.

Κυρώσεις

Η άρνηση αποδοχής του φύλλου πορείας επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του και θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.

Χρονικό επιστρατεύσεων στη χώρα μας για την ιστορία του πράγματος:

-1979: επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπαλλήλοι, αφού με την απεργία τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.

-1983: επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Παράλληλα, είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ το οποίο εξέτασε την προσφυγή των απεργών, δικαίωσε την απόφαση της διοίκησης, συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

-1986: Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

-1994: επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.

-2002: πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, ύστερα από τα σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού της νησιωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας της ΠΝΟ.

-2006: πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ),

Επίστρατοι στα τρένα, Σάββατο 20 Ιουλίου 1974

Επίστρατοι στα τρένα, Σάββατο 20 Ιουλίου 1974

ΠΗΓΗ