Του Διονύση Ζακυνθινού
Ηταν μια ρύθμιση που ανέμεναν εδώ και πολύ καιρό χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αυτή που αφορά την εξόφληση χρεών έως 50.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με μέγιστο αριθμό δόσεων τις 120, στο πλαίσιο του γνωστού εξωδικαστικού μηχανισμού.
Ας αναγνωρίσουμε ότι η συγκεκριμένη διευκόλυνση δεν είναι αμελητέα, όμως δεν συνιστά και πανάκεια, ούτε για τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε για τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Μέσα στο ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον που επιχειρεί (όσο και όπως εξακολουθεί να επιχειρεί) ο ιδιωτικός τομέας μιας καθημαγμένης οικονομίας, κάθε ρύθμιση μοιάζει με μια σταγόνα βροχής που πέφτει σε ένα ξεραμένο χώμα. Αν και είναι πολύτιμη, δεν είναι ικανή από μόνη της να το ποτίσει και να το αναζωογονήσει.
Επομένως, όσες σχετικές ρυθμίσεις κι αν τεθούν σε εφαρμογή, ενδέχεται μεν να επιφέρουν ένα προσωρινό και μικρής έκτασης αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα, υπό την έννοια ότι θα εισπραχθεί από τον κρατικό κορβανά μέρος των οφειλών, δεν θα εξαλείψουν, ωστόσο, και τη συσσώρευση νέων χρεών, εφόσον διαιωνίζεται μια εξαντλητική φορολογική πολιτική που τα δημιουργεί και τα πολλαπλασιάζει με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι κοινός τόπος ότι η μείωση της υφιστάμενης δυσβάστακτης φορολογίας, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, θα συνέβαλε (κι αυτή) καθοριστικά στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, η οποία αποτελεί μια αναγκαία συνθήκη και εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την έλευση της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Ετσι θα έπαιρναν βαθιές «ανάσες» και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που βλέπουν τις οφειλές τους μήνα με τον μήνα να αυξάνονται συνεχώς, ακριβώς επειδή δεν μπορούν πια να αντεπεξέλθουν στις υπέρμετρες φορολογικές υποχρεώσεις τους, επιχειρώντας παράλληλα σε μια αγορά «στεγνή» από ρευστότητα, απόρροια ενός έντονα υφεσιακού περιβάλλοντος.
Το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στην τελευταία ρύθμιση συνιστά μια φυσιολογική εξέλιξη, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα καταφέρουν, έως το τέλος, να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες δόσεις. Διότι και να θέλουν να είναι συνεπείς, εκ των πραγμάτων δεν θα καταφέρουν να είναι, όσο τουλάχιστον δεν διαφαίνονται σημάδια ουσιαστικής οικονομικής ανάκαμψης στον ορίζοντα.
Ως εκ τούτου, δεν θα τα βγάλουν πέρα (και) μ’ αυτήν τη ρύθμιση, αναμένοντας στη συνέχεια την επομένη που θα έλθει, αν έλθει.
Ομως, από την ερχόμενη Πρωτομαγιά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα καραδοκούν στη γωνία και για τα χρέη στο Δημόσιο, ακόμη και για ποσά που μόλις θα υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Κατά συνέπεια, σε αρκετές περιπτώσεις, η εξόφληση τους θα προσλαμβάνει επιτακτικό χαρακτήρα και θα παίρνει (μόλις με το πάτημα ενός κουμπιού) τη μορφή μιας αναπόφευκτης και οδυνηρής κατάσχεσης.
Πηγή: http://pelop.gr