Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πολιτεία και όχι μόνον προς το υπουργείο Υγείας, για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έστειλε η μεγάλη κοινότητα των ασθενών και των επιβιωσάντων από καρκίνο (28 οργανώσεις), και οι οικογένειες τους. Ελλείψεις φαρμάκων, λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες και νοσηλεία σε θαλάμους οι οποίοι δεν τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες αντιμετώπισης χαρακτηρίζουν την περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών στη χώρα μας.

 

Κεντρικό θέμα του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), αποτέλεσε η ανάδειξη της αναγκαιότητας για την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών στον τομέα της υγείας από την πολιτεία, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών και αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Ελεγχο του Καρκίνου.

 

Ογκολογικοί ασθενείς από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και απ’ όλη τη χώρα, υπογράμμισαν τις άσχημες συνθήκες αντιμετώπισής τους που επικρατούν σε πολλά νοσοκομεία. Ελλείψεις φαρμάκων, έλλειψη οργανωμένων τμημάτων τα οποία να είναι πλήρως στελεχωμένα από το απαιτούμενο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι λίστες αναμονής για θεραπεία (ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) καθώς και για επεμβάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πάσχοντες περιμένουν στη λίστα ακόμα και μήνες μέχρι να φτάσει η σειρά τους για να αντιμετωπιστούν με άμεσες τις συνέπειες στην εξέλιξη της νόσου. «Για τα κενά που εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ογκολογική περίθαλψη, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι διαχρονικά και απαιτούν βούληση για την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΣΘΕΝΩΝ
Παράλληλα έμφαση δόθηκε στην αδήριτη ανάγκη της θεσμοθετημένης συμμετοχής των εκπροσώπων των Ογκολογικών Ασθενών στις επιτροπές και τα όργανα που τους αφορούν, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ εκδηλώθηκε έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ΕΛΛΟΚ ως επίσημο δευτεροβάθμιο όργανο των ασθενών και πάλι αγνοήθηκε και δεν εκλήθη από το υπουργείο Υγείας να συμμετάσχει στις διαδικασίες συγκρότησης της νεοσύστατης Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, στην οποία και δεν εκπροσωπείται.

 

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΤΗΛΑΣ
Ανάμεσα στους αποδέκτες του μηνύματος ήταν δύο Αχαιοί. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος στο συνέδριο. Ο κ. Γιαννόπουλος, ως εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας, αναφέρθηκε στις ενέργειες που σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά με τη δημιουργία εθνικού φορέα για τον καρκίνο.

 

Ο κ. Φωτήλας αναφερόμενος στο ρόλο των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς η προσφορά και το έργο τους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστά την ίδια την Πολιτεία.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ