Τις τελευταίες μέρες στην κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται σχέδια για την αύξηση του κατώτατου μισθού, έστω και σταδιακά, με την παροχή να ξεκινάει μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον Αύγουστο, σε μια κίνηση η οποία θα είχε πολλαπλά οφέλη, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά.
“Φρένο” όμως σε αυτές τις σκέψεις βάζουν οι θεσμοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως καμία τέτοια αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση και συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, υπεύθυνη για τον ορισμό του κατώτατου μισθού είναι η ίδια η κυβέρνηση, σε συνεργασία όμως και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.
Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο ΣΕΒ, ο οποίος σε συνεχόμενες εκθέσεις του έχει διακηρύξει την πεποίθηση του για την μη αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να μπορέσει η επιχειρηματικότητα να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από τα μνημόνια και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε παροχολογίες που μπορεί να “γκρεμίσουν” ότι έχει επιτευχθεί με κόπο εδώ και τόσο καιρό.
Από την μεριά της κυβέρνησης υπάρχει η “δέσμευση” για “ανάδειξη του ταξικού της προσήμου”, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, με τις οποίες δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Στο Μαξίμου σκέφτονται πολύ θετικά την επιστροφή ορισμένων παροχών προς εργαζόμενους και συνταξιούχους, προκειμένου να δείξουν και με έμπρακτο τρόπο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα, κίνηση που θα ωφελήσει πολιτικά την κυβέρνηση.
Πηγή:https://emea.gr