Το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μία ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών .
Οι επιπλοκές αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Μοναδική ασπίδα προστασίας αποτελεί ο εμβολιασμός.
Οπως έγραφε χθες η «Π» η εξάπλωση της ιλαράς έχει σημάνει συναγερμό στον υγειονομικό κόσμο και στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
Από τον περασμένο Μάιο έως τις 15 Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 1.588 περιστατικά ιλαράς.
Το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα αφορά μία γυναίκα ηλικίας 35 ετών από την Αττική η οποία δεν είχε κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Κόλλησε ιλαρά από συγγενικό της πρόσωπο και κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Τα 230 φτάνουν τα περιστατικά ιλαράς τα οποία καταγράφηκαν στην περιοχή μας. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν αρκετά τα οποία αφορούν υγειονομικό κόσμο (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) ο οποίος επιμένει να μην συμμορφώνεται με τους κανόνες ελέγχου και προφύλαξης.
«Καθημερινά ανιχνεύουμε έλλειψη αντισωμάτων σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί. Ως Σύλλογος στείλαμε προσωπικό μήνυμα σε όλα τα μέλη μας να ελέγξουν τα αντισώματά τους και να ελέγχουν και τους ασθενείς τους. Επίσης σε περίπτωση κρούσματος σε ιατρείο, νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα της απομόνωσης και της απολύμανσης. Για το θέμα αυτό επικοινώνησα με όλες τις διοικήσεις. Το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει το θέμα λίγο χαλαρά αλλά η καθημερινότητα δείχνει ότι πρέπει να είμαστε σε κατάσταση επιφυλακής» έχει δηλώσει στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ αναφέρει ότι η πλειονότητα των περιστατικών αφορά ενηλίκους άνω των 25 ετών, από τον γενικό πληθυσμό ελληνικής υπηκοότητας.
ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι ο πλήρης εμβολιασμός, δηλαδή ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις. Ακόμα και άλλα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας κ.ά. που μπορεί να λειτουργούν με ιούς όπως η γρίπη, δεν είναι καθοριστικά μέτρα για την πρόληψη της ιλαράς.

 

Τα δερματικά εξανθήματα δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα της ιλαράς. Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Οι επιπλοκές της ιλαράς είναι πολύ σοβαρές και μπορούν να προκαλέσουν :
  • Πνευμονία
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Σπασμούς
  • Τύφλωση
  • Κώφωση
  • Βλάβη του ανοσοποιητικού
  • Ωτίτιδα
  • Υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα (1 στα 100.000 κρούσματα) με βαριά βλάβη του εγκεφάλου, που παρατηρείται 7-10 ή και περισσότερα χρόνια μετά την νόσηση από ιλαρά, και ενώ το παιδί ήταν πολύ καλά στην υγεία του το διάστημα αυτό.
  • Θάνατος
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με 2 δόσεις εμβολίου ιλαράς των βρεφών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, δεν έχουν ιστορικό νόσου και δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Της Μαρίνας Ριζογιάννη
Πηγή: http://pelop.gr