«Νανο-φέσια» χιλιάδων ευρώ από την επιτροπή ερευνών του ΑΠΘ; Στα δικαστήρια βρίσκονται, όπως αποκαλύπτεται, οι ιδιοκτήτες του κτιρίου όπου στεγάζεται το πολυδιαφημισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ο ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας), για απλήρωτα ενοίκια και καταγγελλόμενες παρατυπίες σχετικά με το μισθωτήριο συμβόλαιο.
«Μας εξαπάτησαν οι ιδιοκτήτες ενοικιάζοντάς μας ένα κτίριο προβληματικό και παράνομο», υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.» ο υπεύθυνος καθηγητής του Εργαστηρίου, Στέργιος Λογοθετίδης.
Η αλήθεια είναι πως το -πραγματικά σημαντικό- ερευνητικό κέντρο που ονομάζεται Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και συγκεκριμένα η επέκτασή του, που είναι το Ερευνητικό Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, κινδυνεύει με έξωση από το ενοικιαζόμενο κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένο, στην περιοχή Θέρμης, απέναντι από το υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Χάγιατ».
Το τριετές μισθωτήριο συμβόλαιο έχει λήξει και λόγω «κακής συνεργασίας» όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ιδιοκτήτες απαιτούν από το Εργαστήριο «να μας αδειάσει τη γωνιά».
Από την άλλη, βέβαια, ο υπεύθυνος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες «των οποίων η αξιοπιστία ελέγχεται», αλλά και να ενημερώσει σχετικά με «φθορές που προκλήθηκαν σε μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ», στη διάρκεια σφραγίσματος του χώρου από τον ιδιοκτήτη!
Ας σημειωθεί εδώ ότι στο εργαστήριο λειτουργούν δύο πρωτότυπες, σε παγκόσμιο επίπεδο, γραμμές παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών και οργανικών ηλεκτρονικών, που χρηματοδοτήθηκαν και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων της Ε.Ε. και του Smartonics. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται ερευνητικά προγράμματα που έχουν αναληφθεί από κοινού με διεθνείς ερευνητικούς φορείς και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Κι ενώ η υπόθεση «τρέχει» στα αστικά, αλλά εσχάτως και στα ποινικά δικαστήρια, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν αγωγές, μηνύσεις και καταγγελίες, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ενοικίασε ένα ιδιωτικό
κτίριο για να στεγάσει το υπερπολύτιμο ερευνητικό υλικό του, σε έναν χώρο που τώρα καταγγέλλει ως «παράνομο» και με ένα συμβόλαιο που θα είχε διάρκεια μόλις τριών ετών;
Βαριές καταγγελίες
↳ Στις 12 Οκτωβρίου 2017 ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργοστασίου του Μέλλοντος (Factory of the Future) Στέργιος Λογοθετίδης παρουσίαζε με καμάρι το έργο του: σε διάστημα τριών ετών (2020) θα μπορεί να τροφοδοτεί την παγκόσμια βιομηχανία με «αλάνθαστα» εκτυπωμένα προϊόντα νανοτεχνολογίας σε μεγάλες διατάξεις, που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία σειρά από τομείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα «πράσινα» σπίτια, η ενέργεια, τα κτίρια, τα «έξυπνα» υφάσματα και οι συσκευασίες! Τώρα, απειλείται με έξωση από τον ιδιοκτήτη του χώρου, με βαριές μάλιστα καταγγελίες
Ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, που εκπροσωπείται νόμιμα από τον αντιπρύτανη-καθηγητή Θεόδωρο Λαόπουλο, μίσθωσε χώρους του ιδιόκτητου κτιρίου με ιδιωτικό συμφωνητικό (αρ. πρωτ. 47911/2.5.2014) το οποίο όριζε αυστηρά τη λήξη της μίσθωσης στις 31.12.2016.
Η οριστική παραλαβή των μίσθιων χώρων έγινε με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παραλαβής του ΑΠΘ (αρ. πρωτ. 87425/10.7.2014).
Στους χώρους που μισθώθηκαν εγκαταστάθηκε εργαστήριο Νανοτεχνολογίας με τον τίτλο «LTFN: Lab for Thin Films Nanobiomaterials – Nanosystems – Nanometrology».
Ως επιστημονικά υπεύθυνος καθηγητής του εργαστηρίου ορίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής, Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος διαχειρίζεται τα κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου ήταν εγκατεστημένη ιδιωτική εταιρεία, συμφερόντων των ιδιοκτητών, που ασχολείται με συστήματα κλιματισμού.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, όταν ενημερώθηκαν ότι ο κ. Λογοθετίδης σκοπεύει να δημιουργήσει εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, του είπαν ότι οι εγκαταστάσεις και οι κατασκευές πρέπει να είναι προδιαγραφών καθαρού χώρου (clean room), ώστε να μπορέσουν μελλοντικά να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του εργαστηρίου.
«Προς έκπληξή μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο εκ των ιδιοκτητών Δημήτρης Φαραζάς, «ο επιστημονικά υπεύθυνος καθηγητής δεν γνώριζε ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός εργαστηρίου υψηλής τεχνολογίας το οποίο σκόπευε να φτιάξει και είχε χρηματοδοτηθεί ήδη γι’ αυτό».
Τελικά, σύμφωνα με τον κ. Φαραζά, ο καθηγητής αποφάσισε να υλοποιηθεί το έργο clean room και ζήτησε οικονομική προσφορά από την ιδιωτική εταιρεία του που ασχολείται με κλιματισμό.
Η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και του ΕΛΚΕ ΑΠΘ ήταν συνολικού κόστους 196.614,40 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Πάντοτε κατά τον επιχειρηματία και συνιδιοκτήτη του ακινήτου, για την έναρξη των εργασιών και την κατοχύρωση των προθεσμιών κατασκευής και παράδοσης του έργου ζητήθηκε κατ’ επανάληψη από τον επιστημονικά υπεύθυνο καθηγητή η υπογραφή σχετικού συμφωνητικού ανάθεσης έργου με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα παράδοσης και πληρωμής.
Εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τις αντιρρήσεις της εταιρείας, ο κ. Λογοθετίδης επέλεξε την τακτική κατακερματισμού του έργου σε πολλά μικρότερα και εν συνεχεία τις τμηματικές επιμέρους αναθέσεις και τιμολογήσεις αυτών των επιμέρους έργων.
Ζητήθηκε μάλιστα από τον κ. Λογοθετίδη, όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά, κάποιες από τις εργασίες και τις αγορές υλικών να πραγματοποιούνται από τρίτους, οι οποίοι να τιμολογούν και να εκδίδουν τα σχετικά παραστατικά προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται συνεχώς στις τμηματικές αναθέσεις, τους πρόχειρους διαγωνισμούς και τις σχετικές εγκρίσεις εκταμίευσης-πληρωμής παραστατικών το όνομα μόνο μιας συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας και δημιουργηθεί πρόβλημα στην έγκριση κονδυλίων.
Συνολικά φέρονται ότι εκδόθηκαν από την ιδιωτική εταιρεία 20 τιμολόγια αξίας 88.531,21 ευρώ με ΦΠΑ, τα οποία εξοφλήθηκαν, εκτός από 2 τιμολόγια αξίας 5.523,93 ευρώ, που «έκαναν φτερά» από το λογιστήριο, με τον επιστημονικά υπεύθυνο καθηγητή να δηλώνει ότι αυτά τα τιμολόγια δεν υπήρξαν ποτέ, όπως καταγγέλλεται…
Τα τιμολόγια από τρίτους είναι συνολικά εννέα, αξίας 34.632,27 ευρώ με ΦΠΑ, τα οποία εξοφλήθηκαν.
Μονομερώς φέρεται να αφαίρεσε ο κ. Λογοθετίδης, πάντα κατά τα λεγόμενα του Δ. Φαραζά, από τη συμφωνία την κεντρική κλιματιστική μονάδα που αποτελεί την καρδιά του κλιματισμού για τον χώρο clean room, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αγοραστεί.
Επί της ουσίας ο χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός εργαστηρίου υψηλής τεχνολογίας, παρ’ όλο που διαφημίζει με κάθε τρόπο ο κ. Λογοθετίδης ότι υπάρχει χώρος clean room 600 τ.μ. και ότι πρόκειται για ένα πρότυπο εργαστήριο, από τα λίγα παγκοσμίως!
Ο συνιδιοκτήτης και επιχειρηματίας υποστηρίζει ακόμη πως ο υπεύθυνος καθηγητής απαιτούσε να εκδίδονται τιμολόγια με κωδικούς που να ταιριάζουν στα δικά του λογιστικά προγράμματα και επέστρεφε όσα τιμολόγια δεν ανέγραφαν την περιγραφή που ταίριαζε σ’ αυτά, «χρησιμοποιώντας το ως μέσο εκβιασμού» για την εξόφληση των τιμολογίων ή, διαφορετικά, ό,τι τιμολόγιο δεν τον βόλευε το εξαφάνιζε παριστάνοντας τον ανήξερο.
Αυθαίρετη πληρωμή μισθωμάτων
Τα μισθώματα δεν καταβλήθηκαν ποτέ βάσει του συμφωνητικού μίσθωσης, δηλαδή τις πρώτες 5 μέρες κάθε μήνα.
Συγκεκριμένα, τα 6 πρώτα μισθώματα (Ιούλιος 2014-Δεκέμβριος 2014) πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Τα επόμενα 3 μισθώματα (Ιανουάριος 2015-Μάρτιος 2015) πληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2015. Τα μισθώματα του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου 2015 παραμένουν ανεξόφλητα μέχρι σήμερα, 3 χρόνια μετά.
Τα μισθώματα από τον Ιούλιο 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο 2016 πληρώθηκαν στις 30.12.2016, δηλαδή με 18 μήνες καθυστέρηση και 1 μέρα πριν από τη λήξη του συμβολαίου.
Οι τόκοι καθυστέρησης μισθωμάτων δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε 3.500,00 ευρώ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δικαστικές προσφυγές κατά του ΕΛΚΕ του ΑΠΘ.
«Λόγω της ανεκδιήγητης συμπεριφοράς και δυστροπίας ιδιαίτερα του επιστημονικά υπεύθυνου καθηγητή, αποφασίσαμε ότι δεν επιθυμούμε τη συνέχεια της μισθωτικής σχέσης με τον ΕΛΚΕ ΑΠΘ καθώς μόνο προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Ετσι, κοινοποιήθηκε στον ΕΛΚΕ ΑΠΘ και στον υπεύθυνο καθηγητή τον Ιούνιο του 2016 η απόφαση της μη ανανέωσης του συμβολαίου και η υποχρέωσή τους να παραδοθούν οι χώροι του ακινήτου με τη λήξη του συμβολαίου στις 31.12.2016. Μολονότι συνεχώς ενημερώναμε τους αρμόδιους του ΕΛΚΕ ΑΠΘ και τον υπεύθυνο καθηγητή ότι πρέπει να παραδοθούν οι χώροι του κτιρίου, εκείνοι αδιαφορούσαν πλήρως και δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να απαντήσουν. Από τις 1.1.2017 μέχρι και σήμερα παραμένουν στο κτίριο παράνομα, αποκλείοντάς μας μάλιστα την είσοδο στο κτίριο με ασφαλιστικά μέτρα τον Ιούνιο του 2015. Αυτό είχε επιπλέον ως συνέπεια να μην μπορεί να δουλέψει το προσωπικό της εταιρείας μας, η οποία έχει έδρα στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν βάσει της απόφασης 1170/2018 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης λόγω της λήξης της μίσθωσης και επιτρέπεται η είσοδός μας στο κτίριο από το κεντρικό κλιμακοστάσιο», καταλήγουν οι καταγγέλλοντες.
Απάντηση με αγωγές
Οι προσφυγές αυτές όμως δεν έμειναν αναπάντητες. Ο ΕΛΚΕ του ΑΠΘ και ο υπεύθυνος καθηγητής κατέθεσαν τον Οκτώβριο του 2015 αγωγή απαίτησης αποζημίωσης ύψους 1.571.244 ευρώ, παρουσιάζοντας έξοδα και επανάληψη εργασιών που χρειάστηκε να γίνουν από το προσωπικό του εργαστηρίου και επιστημονικούς συνεργάτες.
Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημά τους τον Νοέμβριο του 2017 λόγω αβασιμότητας και αοριστίας της αγωγής. Η δικαστική διαμάχη δεν τελειώνει εδώ. Φαίνεται να έχει μέλλον.
Ο κ. Λογοθετίδης κατέθεσε άλλη αγωγή αποζημίωσης 400.000 ευρώ για ηθική βλάβη από τους ιδιοκτήτες, η οποία θα εκδικαστεί στις 8.3.2018.
Πάντως, με δικαστική απόφαση εκτελέστηκε στις 19.1.2018 παρουσία δικαστικών επιμελητών, αστυνομικών του Α.Τ. Θέρμης και πιστοποιημένου κλειδαρά η Διαταγή Απόδοσης Χρήσης Μισθίου (αρ. 1367/31.1.2017) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και ορίστηκε μεσεγγυούχος ο ένας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.
Χωρίς να χάσουν πολύ χρόνο, ο ΕΛΚΕ ΑΠΘ και ο κ. Λογοθετίδης στις 24.1.2018 ζήτησαν αντικατάσταση του μεσεγγυούχου από 36 «κατάλληλα άτομα», αιτιολογώντας ότι υπάρχουν ειδικά μηχανήματα στον χώρο.
Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε προσωρινή αντικατάσταση του μεσεγγυούχου και όρισε τα 36 άτομα που απαίτησε το ΑΠΘ.
Το θέμα είναι ότι ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης στην πραγματικότητα δεν θέλει να φύγει το εργαστήριο από το κτίριο.
Σε χθεσινή δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ανέφερε: «Στον χώρο υπάρχουν μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Δεν γίνεται να μετακινούνται κάθε τρεις και λίγο. Οι ιδιοκτήτες μάς εξαπάτησαν στην ουσία, ενοικιάζοντάς μας ένα κτίριο το οποίο δεν ήταν δηλωμένο στο Κτηματολόγιο και είχε μια σειρά από παρανομίες».
Δεν εξήγησε, πάντως, γιατί ενώ ήθελε ένα κτίριο που θα στέγαζε για πολλά χρόνια το εργαστήριο, ο ΕΛΚΕ δεν έκανε την απαιτούμενη έρευνα νομιμότητας και δεν υπέγραψε ένα άλλο συμφωνητικό με ευνοϊκότερους όρους που θα εξασφάλιζε και μια χρονικά μεγαλύτερη μίσθωση.