«Εξυπνη» εφαρμογή που ειδοποιεί τους χρήστες προσφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δωρεάν!
Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Μια καινοτόμα και πρωτοποριακή εφαρμογή που υπενθυμίζει στον ασθενή μέσω μηνύματος στο κινητό του να πάρει τα χάπια του την ενδεδειγμένη ώρα, ώστε να μη χάνει τις δόσεις του, προσφέρει δωρεάν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στους πολίτες και τους φαρμακοποιούς.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης φαρμακοθεραπείας και εφαρμογής συμμόρφωσης των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας. Αρκεί μόνο η καταχώριση του ΑΜΚΑ του χρήστη καθώς και η επιλογή του φαρμακοποιού (πρέπει να έχει «κατεβάσει» την εφαρμογή και εκείνος).
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εφαρμογής Take Care. «Πρόκειται για μια web και mobile based εφαρμογή, που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή χρήστη» εξήγησε. Σημειώνεται ότι το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν σωστά ή και καθόλου τα φάρμακά τους και υποτροπιάζουν, με συνέπεια να αυξάνονται τα περιστατικά επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας, γεγονός που εκτοξεύει τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, 195.000 θάνατοι στην Ε.Ε. οφείλονται σε λάθη στη χρήση των φαρμάκων, με κόστος 125 δισ. ευρώ. Τα οφέλη, λοιπόν, είναι πολλά για τον ασθενή (δεν μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία), αλλά και για το κράτος, καθώς περιορίζεται η δαπάνη.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου με τις παρεμβάσεις του φαρμακοποιού το κράτος επωφελήθηκε κατά 879.600.000 ευρώ! Το 54% προέκυψε από την υπηρεσία διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας. Ειδικότερα, το Take Care στέλνει ειδοποιήσεις (alerts) στο κινητό τηλέφωνο (smartphone) του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του για κάθε διαφορετικό φάρμακο, την ώρα που πρέπει να ληφθεί. Παρακολουθεί τη συμμόρφωση με ένα «κλικ» και σε περίπτωση ορθής λήψης, επιβεβαιώνεται πιέζοντας ένα πράσινο πλήκτρο, σε περίπτωση χορήγησης με καθυστέρηση, το κίτρινο, ενώ, αν δεν γίνει λήψη, το κόκκινο.