Διαβάστε τι αποκαλύπτει στη χθεσινή ομιλία του στή Βουλή ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση περί καλλιεργείας της κάνναβης, ως θεραπευτικού μέσου, στην Ελλάδα!..:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία να καθιερώσουμε στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την εισαγωγή της φυτοθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με ευθύνη της Κυβέρνησης, η οποία επιλέγει ένα μόνο φυτό, που όντως έχει και ιατρική χρήση, αποκλείονται εκατοντάδες άλλα που θα μπορούσαν να είχαν ενσωματωθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο περιγραφής για το τι ακριβώς είναι η φυτοθεραπεία και πώς αυτή μπορεί να ενσωματωθεί μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να δώσει λύσεις σε δεκάδες εκατοντάδες ασθενειών, αλλά και να δημιουργήσει όλες αυτές τις αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης μέσα από την γεωργική παραγωγή, την αγροτική ανάπτυξη, τη μεταποίηση και την εμπορία στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας όλων αυτών των πρώτων υλών που έχουν είτε φαρμακευτική ιδιότητα, είτε ιατρική χρήση, είτε ως συμπληρώματα διατροφής.
Αυτό είναι ένα μεγάλο κενό, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, και δεν μπορεί να αποκατασταθεί με λόγια και ευχές ότι θα καλύψει ένα τεράστιο ποσό της ανάγκης που υπάρχει όντως σε θέματα θεραπειών με τέτοιες ουσίες αλλά και πολύ περισσότερο ως προς την αναπτυξιακή προοπτική. Εδώ, κυριολεκτικά τάζετε λαγούς με πετραχήλια.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, όπως ειπώθηκε από τους περισσότερους συναδέλφους, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ασάφεια για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει θετικές και αρνητικές συνέπειες τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην οικονομία μας. Όφειλε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να ελέγξει απόλυτα τις αρνητικές επενέργειες της χρήσης της κάνναβης στην ιατρική, με σαφή τρόπο και με αυστηρό πλαίσιο.
Εδώ υπάρχει και το πόρισμα της Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, την οποία προφανώς και δεν λάβατε σοβαρά υπ’ όψιν, αγαπητοί Υπουργοί. Συμπερασματικά καταλήγει ότι: «υπό το φως των ανωτέρω», αναλύει όλες αυτές τις επιφυλάξεις που έχει και η αρμόδια υπηρεσία, «θα ήταν σκόπιμο η προτεινόμενη εξουσιοδοτική διάταξη να περιγράφει λεπτομερέστερα το πλαίσιο των όρων και προϋποθέσεων που θα ρυθμίζονται κατ’ εξουσιοδότηση». Αυτή η κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφεται μέσα στο νομοσχέδιο ζητάει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής να είναι πιο συγκεκριμένη από τον νόμο ακόμα, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε με αυτή τη γενικότερη περιγραφή που έχετε στον νόμο.
Επίσης, ως προς την αναπτυξιακή διάσταση τίθεται ένα ερώτημα στον αγαπητό κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ως προς τους γεωργούς που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν. Τι θα τους πείτε ως προς το τελικό προϊόν που καλούνται να παράξουν και να παραδώσουν στην αγορά; Σε τι ποσότητες, σε τι τιμές, με ποιες επενδύσεις, με ποιο κόστος παραγωγής; Είναι αναπάντητα ερωτήματα, γι’ αυτό άλλωστε κι ο αγαπητός συνάδελφος κ. Παπαδόπουλος έριξε την μπάλα στον σπόρο. Όλα τα έχουμε λύσει, μόνο η εισαγωγή του σπόρου μάς πείραξε! Σαφώς πρέπει να ξεκινήσουμε από το πολλαπλασιαστικό υλικό. Όχι μόνο στην κάνναβη, αλλά οριζόντια σε όλα τα αρωματικά, φαρμακευτικά ή ευγενή φυτά. Δόξα τω Θεώ η πατρίδα μας βρίθει απ’ αυτά. Είναι η πιο πλούσια χώρα, σ’ αυτό το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη, σε βιοποικιλότητα, σε γενετικό υλικό που μπορεί να βρει έκφραση τόσο στην φαρμακευτική, στην ιατρική, όσο και στα συμπληρώματα διατροφής, με πολλές άλλες συνέργειες στην αγροτική ανάπτυξη, στον ιατρικό τουρισμό, στην ανάδειξη των φυσικών αυτών πόρων μέσα από το απαράμιλλο φυσικό μας περιβάλλον αλλά και την ιστορική μας κληρονομιά.
Δυστυχώς δεν αξιολογείτε έτσι ώστε να ενσωματώσετε τη δυνατότητα χαρακτηρισμού συγκεκριμένων δρογών με φαρμακευτική χρήση κατά τον παραδοσιακό τρόπο -μέσα από την παραδοσιακή χρήση δηλαδή- παρ’ όλο που περιγράφεται από την Οδηγία 24/2004 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν την παρουσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του European Medicine Agency. Διεκδικούσαμε ως χώρα -και καλά κάναμε- τα γραφεία του εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς το χάσαμε. Η αντιπρόεδρός του είναι Ελληνίδα καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής. Έχει κάνει εκατόν εβδομήντα μονογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτοθεραπευτικά σκευάσματα. Από τα εκατόν εβδομήντα, τουλάχιστον τα εκατόν πενήντα είναι βότανα της χώρας μας είτε αυτοφυή είτε ενδημικά. Μπορούμε να έχουμε εμείς ένα πλεονέκτημα, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε ενσωματώνοντάς τα μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που σας είπα ότι λείπει.
Αυτό, λοιπόν, που οφείλει το σχέδιο νόμου και δυστυχώς δεν το κάνει είναι να στηρίξει αποτελεσματικά τις θετικές επενέργειες στην υγεία με τις ενέργειες στη γεωργία, με στοχευμένες εφαρμογές και χρήση ιατρικής φύσεως. Δυστυχώς είναι ένα μεγάλο κενό στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Άρα, είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, έστω και μελλοντικά, κύριε Υπουργέ -εφόσον εσείς δεν θέλετε, δεν μπορεί κανένας να σας αλλάξει τη γνώμη να αλλάξετε τη διαδικασία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας- άμεσα να φέρετε ένα σχέδιο νόμου, με το οποίο να ορίζεται η εισαγωγή της φυτοθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εδώ υπάρχει έτοιμο υλικό που μπορούμε να το συζητήσουμε στην Επιτροπή, με συγκεκριμένες προτάσεις που να αξιοποιούνται από τα εξίμισι χιλιάδες αυτοφυή φυτά της χώρας μας, με την κατάλληλη επιλογή τουλάχιστον τετρακοσίων, πεντακοσίων που είναι officinalis, φαρμακευτικά, κάτι που δεν το έχει η κάνναβη που είναι sativa, εδώδιμη. Αυτό είναι έτοιμο υλικό που έρχεται από το παρελθόν, από την ιστορική μας κληρονομιά και παράδοση, από τον Διοσκουρίδη, από τον Ιπποκράτη και από τους μεταγενέστερους, τον Γαληνό και τους υπόλοιπους, που έχουν τέτοια βαθιά γνώση ως προς την ιατρική και φαρμακευτική χρήση αυτών των φυτών, που εμείς την απεμπολούμε. Και όχι μόνο την υιοθετεί σιγά σιγά ο δυτικός κόσμος, αλλά η Ασία, η Ινδία έχουν καθιερώσει το Εθνικό Σύστημα της Υγείας, το επονομαζόμενο «yunani», από την Ιωνία, από τον Ιπποκράτη κι εμείς κλείνουμε τα μάτια σε αυτές τις πρωτοβουλίες που λειτουργούν άψογα στην Ινδία και στην Κίνα και πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου
Βουλευτή)
Είναι κάποιες προτάσεις που, δυστυχώς, δεν τις λάβατε υπόψη, κύριε Υπουργέ, γιατί αποφύγατε τη διαβούλευση. Ωστόσο, για να μην χάσουμε την ευκαιρία, εφόσον ανοίγει η πόρτα της φυτοθεραπείας στην Ελλάδα, έστω με αυτόν τον περιορισμένο τρόπο, εγώ σας ζητώ και σας προτείνω άμεσα να φέρετε πάλι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς, όπως καταλάβατε, από όλες τις πτέρυγες υπάρχουν θετικές εισηγήσεις και επιθυμίες να στηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία για να κάνουμε κάτι ουσιαστικά αναπτυξιακό. Είναι κάτι που θα έχει ενδιαφέρον να το δει και ο Υπουργός Γεωργίας, δηλαδή τις συνέργειες όλων αυτών των φαρμακευτικών φυτών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αυτοτελώς για τα φαρμακευτικά αρωματικά φυτά. Να επιλεγούν από τα 1.463 που είναι ενδημικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, δηλαδή είναι φυσικά μονοπώλια και αν οργανωθούν γεωργικώς και οικονομικώς καλά, θα είναι οικονομικά μονοπώλια, όχι όμως στα χέρια κάποιων μεγάλων πολυεθνικών, όπως θα συμβεί με την κάνναβη, αλλά θα είναι στα χέρια των τοπικών κοινωνικών, όπως συμβαίνει στην πατρίδα μου την Κοζάνη με τον κρόκο Κοζάνης, όπου δεκαέξι τοπικές κοινωνίες, κοινότητες, ζουν αποκλειστικά ή συμπληρωματικά από αυτό το φαρμακευτικό φυτοθεραπευτικό σκεύασμα, που δεν έχει και αυτήν την ένδειξη ακόμα, αλλά είναι εν δυνάμει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Άλλα είκοσι τρία χωριά στη Χίο ζουν σχεδόν αποκλειστικά ή συμπληρωματικά από αυτό το ενδημικό, μοναδικό στον κόσμο φυτό για το οποίο έχουν κάνει κλινικές μελέτες και είναι πλέον φαρμακευτικό με συνταγογράφηση.
Υπάρχουν τέτοιες μελέτες –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- ελληνικών φυτών που δυστυχώς και αυτές δεν τις λαμβάνετε υπόψη, αλλά περιορίσατε το ενδιαφέρον σας μόνο στην κάνναβη. Γιατί δεν λάβατε υπόψη τον σιδερίτη, το τσάι του βουνού, για το οποίο οι Γερμανοί έκαναν μελέτες για το Αλτσχάιμερ; Είπατε, κύριοι συνάδελφοι, ότι θα μας χρειαστεί.
Να πίνουμε τσάι του βουνού κάθε μέρα. Το λένε οι Γερμανοί. Δεν λάβατε υπόψη τον ίταμο που τον καλλιεργούν οι Ιταλοί και κάνουν αντικαρκινικά φάρμακα, που έχουν μεγαλύτερο όφελος στην κοινωνία, στις ευπαθείς ομάδες και μεγαλύτερο αναπτυξιακό περιεχόμενο. Επίσης, το θυμάρι, για το οποίο πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Αθηνών και της φαρμακευτικής λέει ότι το θυμαρίσιο μέλι είναι ευθέως αντικαρκινικό.
Υπάρχει, λοιπόν, μια σωρεία τέτοιων κλινικών μελετών, κύριε Υπουργέ -είστε γιατρός και καταλαβαίνετε τι σας λέω- που είναι αναξιοποίητες. Υπάρχει πολύ υλικό -και κλείνω με αυτό- που είμαστε διατεθειμένοι, από την πλευρά τουλάχιστον της Νέας Δημοκρατίας και διά του Προέδρου μας που πιστεύει σε αυτήν την προοπτική, να στηρίξουμε μια τέτοια πρωτοβουλία που θα μας ενώσει τουλάχιστον μέσα σε αυτόν τον κατατρεγμό, όπου δυστυχώς ο ελληνικός λαός ψάχνει να βρει μια ελπίδα, από κάπου να πιαστεί και να πει ότι όλοι εδώ μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο για την πατρίδα μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για την αντιγραφή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ