Ευθεία επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα με τη σκληρή κατηγορία ότι επιδιώκει να βάλει τη χώρα σε νέο επώδυνο μνημόνιο εξαπολύει ο επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Διατυπώνει ακόμα αιχμές ότι προληπτική γραμμή στήριξης έλαβε μόνο η Πολωνία που «ήταν και παραμένει εκτός του ευρώ».
Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Πρόκειται για βαρυσήμαντη παρέμβαση τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης. Ο γνωστός τραπεζίτης που μόνο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση δεν μπορούν να του αποδοθούν, με παρρησία επισημαίνει ότι η προληπτική γραμμή στήριξης υπέρμαχος της οποίας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημαίνει ουσιαστικά για τη χώρα «σκληρό μνημόνιο, νέα μέτρα, επιβολή καινούριων περιορισμών, καμία δημιουργία χώρου για έστω και μια μικρή ανεξαρτησία της δημοσιονομικής διαχείρισης. Σημαίνει ακόμη ψηφοφορίες από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε. που θα καταστήσουν για ακόμη μία φορά την Ελλάδα το ‘μαύρο πρόβατο’ της Ευρώπης».
Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται: Ο Μιχάλης Σάλλας λέει ευθέως ότι όσοι επιδιώκουν προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος απεργάζονται νέα δεινά για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς, υπηρετώντας «μαύρα σχέδια». Να θυμίσουμε απλά ότι υπέρ της συγκεκριμένης πολιτικής τάσσεται ο Γιάννης Στουρνάρας και κάποιοι από τους ιέρακες της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα στην καταλυτική του παρέμβαση ο κ. Σάλλας σε άρθρο στο ΑΠΕ-ΜΚΕ καταρρίπτει το επιχείρημα ότι πρέπει να υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή λόγω «waiver»» και για να μην επιβαρυνθεί το τραπεζικό σύστημα: «Το συνολικό κόστος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επιβαρυνθεί στην χειρότερη περίπτωση με 75 εκατ. ευρώ ετησίως και στην ευνοϊκότερη μόλις με 37 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι ενδεχομένως και το κύριο κόστος από τη μη ύπαρξη της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Είναι λοιπόν δυνατόν τελικώς να μην υποστηρίξουμε σθεναρά την έξοδο από το μνημόνιο για 75 εκατ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση;».
Σε ότι αφορά τις θέσεις Στουρνάρα οι απόψεις του Σάλλα είναι ξεκάθαρες: «Προληπτική γραμμή ωστόσο σημαίνει νέο και σκληρό μνημόνιο, νέα μέτρα, επιβολή καινούριων περιορισμών, καμία δημιουργία χώρου για έστω και μια μικρή ανεξαρτησία της δημοσιονομικής διαχείρισης. Σημαίνει ακόμη ψηφοφορίες από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε. που θα καταστήσουν για ακόμη μία φορά την Ελλάδα, το ‘μαύρο πρόβατο’ της Ευρώπης. Άρα δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι με την ύπαρξη προληπτικής γραμμής βγαίνουμε πραγματικά από τα προγράμματα των μνημονίων». Και συνεχίζει «Αν όμως μπούμε σε νέο πρόγραμμα, με άμεσο τρόπο ως συνέπεια της πιστοληπτικής γραμμής, τότε τα πράγματα για την χώρα θα είναι αρκετά χειρότερα».
Αμέσως μετά τονίζει ότι «ουσιαστική λύση επομένως που θα πρέπει να επεξεργαστούμε είναι το κείμενο εξόδου περιλαμβανομένης της συμφωνίας για το χρέος μαζί με αυτό που ονομάζουμε ‘μαξιλάρι ασφαλείας’».
Τι όμως προτείνει τελικά ο γνωστός τραπεζίτης: «Με βάση τα παραπάνω διατυπώνω σθεναρά την άποψη πως η μοναδική σοβαρή λύση είναι η κατάρτιση ενός προγράμματος διευκόλυνσης χρέους που θα διαθέτει τους απαραίτητους αυτοματισμούς και η υλοποίησή του θα συνδέεται με συγκεκριμένες παραμέτρους, παράλληλα με το σχηματισμό ενός αποθέματος ασφαλείας, ύψους περίπου 18-20 δισ. ευρώ, από τις πηγές που προαναφέρθηκαν. Σε κάθε περίπτωση πάντως βασική προϋπόθεση είναι το ΑΕΠ να κινείται με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% κατά μέσο όρο ετησίως και μία ενάρετη διαχείριση που θα φροντίζει πάντα τη διαμόρφωση των απαραίτητων πλεονασμάτων για λόγους ασφάλειας.
Υ.Γ. Προληπτική πιστωτική γραμμή με λήξη προγράμματος έχει ζητήσει και λάβει μόνο μία χώρα, έναντι όλων των άλλων που ήταν σε πρόγραμμα, η Πολωνία. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή αυτή παραχωρήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βεβαίως μία κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός πως η χώρα ήταν και παραμένει εκτός ευρώ. Ο νοών νοείτο».
Πηγή:http://www.fmvoice.gr