Η ιστορία του Μιχάλη Φανουράκη από την Κρήτη αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο, ακόμη κι αυτό του χρόνου.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η αποφοίτηση του 91χρονου (!) άνδρα από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και η φοίτησή του στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χερσονήσου. Αν μάλιστα σε αυτό προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια διέθετε μονάχα το απολυτήριο δημοτικού, μια και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τα όνειρά του για μάθηση, μπορεί να αναλογιστεί το μέγεθος της επιτυχίας.

«Ο πόλεμος είναι ό,τι πιο φριχτό μπορεί να βιώσει κάποιος. Εκλεισαν όλα τα σχολεία τότε και καταστράφηκε μια ολόκληρη γενιά» δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή της Κρήτης. Εχοντας ως στάση ζωής τη φράση του Σόλωνα «Γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος», ο κ. Φανουράκης μετά το πέρας του πολέμου παρακολούθησε σεμινάρια, έμαθε να διαβάζει καλά κι έκτοτε δεν σταμάτησε να μελετά οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια του. Ετσι αποφάσισε να κάνει σπουδές στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο και, όπως δήλωσε, «πάγωσε» όταν μπήκε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια σε αίθουσα διδασκαλίας. «Ο άνθρωπος δεν πρέπει ουδέποτε να σταματά να προχωρά μπροστά και να μαθαίνει.

Η χαρά της γνώσης είναι πολύ σημαντική για όλες τις ηλικίες. Προσωπικά, μου ανεβάζει την ψυχολογία στα ύψη» ανέφερε χαμογελαστός στην τηλεοπτική κάμερα. Συνοδοιπόρος του σε αυτό το ταξίδι της γνώσης αλλά και γενικότερα στη ζωή είναι η σύζυγός του Αθηνά, την οποία παντρεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια και τον στηρίζει σε κάθε απόφασή του.

 

ΠΗΓΗ