Διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης των Αθηνών. «Οδοιπορικά» για τριήμερα σε Μύκονο-Σαντορίνη και τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στην Ψαρού. «’Εξοδα παραστάσεως» για νυκτερινές εξορμήσεις στα μπουζούκια με σκοπό να…ανακαλυφθεί ο «ελληνικός τρόπος ζωής». Αποδείξεις πολυτελών εστιατορίων στα οποία συνέφαγαν οικογένεια και… πεθερικά !!!
Γράφει ο: Βασίλης Κατσαρός
Όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν καρπό «γόνιμης δημοσιογραφικής φαντασίας». Είναι στοιχεία που συνέλεξαν οι συστημικές τράπεζες στην διάρκεια των πρώτων μηνών θητείας των νέων διοικητικών συμβουλίων στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των μελών τους είναι στελέχη του τραπεζικού κλάδου εξ Εσπερίας.
Προφανώς και η συμπεριφορά αυτή δεν αφορά την πλειοψηφία των μελών των διοικητικών συμβουλίων που οι τράπεζες επέλεξαν αλλά εξ όσων διαπιστώθηκε οι… παρεκτραπέντες δεν ήταν και λίγοι. Όπως είναι γνωστό οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες υποχρεώνονται μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τους να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες στην επιλογή των μελών για την συγκρότηση των διοικητικών τους συμβουλίων.
Οι κανόνες αυτοί είναι τόσοι αυστηροί –ιδιαίτερα σε ότι αφορά πρότερη εμπειρία -ώστε κατέστησε πολύ δύσκολο έργο την συμμετοχή ελλήνων στα δ.σ των τραπεζών. Η ΕΚΤ και ο SSM είχαν ως στόχο την αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος όπου επιχειρήσεις δανειοδοτούνταν γενναιόδωρα από τις τράπεζες στα διοικητικά συμβούλια των οποίων κατά… σύμπτωση, μετείχαν οι βασικοί μέτοχοι τους.
Συγκεκριμένα επελέγη η θέσπιση αυστηρών κανόνων για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιων φαινομένων και η στροφή προς τραπεζικά στελέχη της ευρωπαϊκή αγοράς. Μόνο που οι συντάκτες των σχετικών διατάξεων δεν είχαν… προβλέψει ότι ορισμένα από τα νέα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα υπέκυπταν στον… πειρασμό του ελληνικού ( προ της κρίσης ) τρόπου ζωής.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να καλείται να πληρώσει μια τράπεζα που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό, τα έξοδα «παράστασης» αλλοδαπού μέλους του διοικητικού της συμβουλίου, που αφορούν όχι μόνο την παραμονή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τις βραδινές… εξορμήσεις του στην παραλιακή αλλά και τριήμερο σε Μύκονο – Σανταρίνη. Και επειδή οι λογαριασμοί έφτασαν και δεν έμειναν μόνο στις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέλαβε δράση.
Για το λόγο αυτό και το Ταμείο δημοσίευσε «κατευθυντήριες γραμμές για τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ελληνικών συστημικών τραπεζών» ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις νέες αναθεωρημένες νόρμες του.
Το μήνυμα είναι καθαρό από τις πρώτες γραμμές του σχετικού κειμένου: «Το Ταμείο έχει ως σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Είναι σαφές ότι μια τυπική, δομημένη και διαφανής διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών του Δ.Σ είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές συστημικές τράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών και των μετόχων».
Τι δεν λέει η ανακοίνωση; Αυτό που δεν μπορεί να πει ευθέως, ότι δηλαδή ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν το 2016, δεν τηρήθηκαν στην πράξη. Ως εκ τούτου και για την αποφυγή νέων κρουσμάτων μελών ΔΣ σουλατσαδόρων- τουριστών – μπον βιβέρ, στο μέλλον οι τράπεζες πρέπει να είναι στο εξής ιδιαίτερα προσεκτικές.