Η πρόοδος και 5,7 δις στο σημερινό Eurogroup
Έρχονται ελαφρύνσεις για τους Έλληνες φορολογούμενους εντός του έτους, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προ του σημερινού Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για ακόμα μία φορά την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα, το συμβούλιο, δεν θα ανοίξει τα «βαριά θέματα, όπως η ελάφρυνση του χρέους ή μορφή της εποπτείας και δεν θα παρθούν αποφάσεις για την πιστοληπτική γραμμή. Όλα είναι θέματα του Απριλίου.
Συγκεκριμένα, σήμερα, θα συζητηθεί η πρόοδος στην ολοκλήρωση του μνημονίου. Σύμφωνα με την ατζέντα, όπως ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες, η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα τελευταία δύο προαπαιτούμενα (Ελληνικό και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) της τρίτης αξιολόγησης, του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ήταν προϋπόθεση για την απελευθέρωση της πληρωμής της τέταρτης δόσης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που διατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος. Η δόση θα εκταμιευτεί σε δύο υποδόσεις. Μία της τάξης των 5,7 δις ευρώ, το επόμενο δεκαήμερο και άλλο 1 δις ευρώ τον Απρίλιο.
Επίσης, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πρώτη αποστολή στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, που όπως μάθαμε από την έκθεσή τους στο EuroWorking Group, αξιολογείται θετικά καθώς σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.
Η ελάφρυνση του χρέους, βρίσκεται ακόμα σε τεχνικό επίπεδο και μαζί με τη μορφή της εποπτείας μετά το μνημόνιο αναμένεται να συζητηθούν στο EuroWorking Group του Απριλίου, ώστε να τεθούν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 26 Απριλίου.
Αξιωματούχοι στην Βρυξέλλες, τόνισαν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ότι στόχος είναι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο. Κεντρικά θέματα θα είναι φυσικά το δημοσιονομικό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του αφορολογήτου, με το ΔΝΤ να επιχειρηματολογεί με την εφαρμογή του από το 2019, αντί για το 2020. Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος «είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωναν. Όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους.
Την ίδια ώρα, εντός συνόρων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ελαφρύνσεις, με την έξοδο από το μνημόνιο. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, σχεδιάζεται σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, λόγω περισσότερων βαθμών ελευθερίας. Σημαντικές δράσεις, αναμένονται από τον Αύγουστο με τη λήξη του προγράμματος.
Τσακαλώτος: Έρχονται ελαφρύνσεις μέσα στο 2018!
Αν και η χώρα μέχρι το 2022, έχει αυστηρό πρόγραμμα για την επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων (3,5% πρωτογενές πλεόνασμα), η κυβέρνηση τονίζει ότι είτε με τα αντίμετρα, είτε νωρίτερα, θα έρθουν σημαντικές ελαφρύνσεις, ώστε η επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια, να περάσει και στους φορολογούμενους, που δέχτηκαν σημαντικές επιβαρύνσεις την περίοδο της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην “Real news”, δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα «ώστε να επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον που υπήρχε πριν από το 2008».
Ο υπουργός τονίζει ότι θα γίνουν ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, ενώ τάσσεται υπέρ του να συμπεριληφθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνησή μας έχει ένα σχέδιο που είναι αξιόπιστο και προς τα έξω και προς τα μέσα», τονίζει χαρακτηριστικά και διαμηνύει πως «όσο πιο καθαρή η έξοδος, τόσο πιο καθαρό το σήμα προς τα έξω, αλλά και προς τα μέσα, ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην κοινωνία γενικότερα ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους».
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης
Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του μνημονίου, παραδέχεται τώρα και ο σκληρός Γερμανός τεχνοκράτης και επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με το Reuters, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως το να υπάρχει διαθέσιμη κάποια προληπτική συμφωνία είναι καλό, διότι παρέχει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τον Ελληνικό πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εξαρτάται από το αν χρειάζεται πραγματικά», σημείωσε. «Αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στην αγορά, τότε με βάση αυτά που γνωρίζουμε σήμερα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί».
Ειδικά για το θέμα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε πως η απόφαση για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους θα ληφθεί πριν τον Αύγουστο και θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά των δανείων του ΔΝΤ –που είναι ακριβότερα- από τον ESM. «Αν υπάρξει επιπλέον ελάφρυνση χρέους, μπορεί να υπάρξει κάποια επιπλέον επιτήρηση, κάποιου είδους αυστηρότερη επιτήρηση», πρόσθεσε.
Τέλος, αναφερόμενος στην θέση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αν συμφωνήσει σε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, είπε: «το ελπίζω, εργαζόμαστε σκληρά πάνω σ’ αυτό». Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν τον επόμενο μήνα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα στην τελική ευθεία εξόδου από το μνημόνιο
Η τεράστια πρόοδος που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μας έχει βάλει στην τελική ευθεία ώστε η χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Ιούνιο, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung». Ο ίδιος, δηλώνει «πολύ αισιόδοξος για την Ελλάδα».
Όπως επισημαίνει στους Ολλανδούς, για την Ελλάδα, «ο δρόμος ήταν δύσκολος, γεμάτος στερήσεις, αλλά τώρα είναι ξεκάθαρο, ότι το πρόγραμμα ήταν επιτυχές». Παράλληλα επισημαίνει ότι «μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα υπάρξει εποπτεία, η οποία θα διασφαλίσει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Πόσο στενή θα είναι αυτή η εποπτεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν θα είναι ένα νέο πρόγραμμα με όρους, αλλά αφορά σε μια αξιολόγηση, όπως για κάθε μέλος της ευρωζώνης, με τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν απαλλάσσουμε τη χώρα από το ένα πρόγραμμα για να τη στείλουμε στο επόμενο».
Πιτσιόρλας: Μπουλντόζες τον Οκτώβριο για το Ελληνικό
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η σημαντική επένδυση στο Ελληνικό. Μετά το κλείσιμο του τελευταίου προαπαιτούμενου της γ’ αξιολόγησης, με την θετική απόφαση του ΣτΕ για το προεδρικό διάταγμα, όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. «Επίκειται σύντομα η συνεδρίαση της Επιτροπής Παιγνίων για την άδεια Καζίνο. Θα έχουμε μπουλντόζες τον Οκτώβριο.