Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, παρουσιάζουν πιο αργή εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας. Αυτό δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 960 ηλικιωμένους, ηλικίας 81 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τεστ αξιολόγησης της μνήμης σε ετήσια βάση, για συνολικό διάστημα 5 ετών.
Επιπλέον, αξιολογήθηκαν οι συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής. Οι ερευνητές χώρισαν τους ηλικιωμένους σε ομάδες, ανάλογα με τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης πράσινων φυλλωδών λαχανικών.
Συνολικά, οι εθελοντές που κατανάλωναν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δηλαδή 1,3 μερίδες ανά ημέρα κατά μέσο όρο, βρέθηκαν να έχουν 50% χαμηλότερο ρυθμό εξασθένισης της νοητικής λειτουργίας σε διάστημα 5 ετών, συγκριτικά με εκείνους με τη μικρότερη κατανάλωση.
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, εν τούτοις φαίνεται πως η υψηλή κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών πιθανό να συμβάλλει στην καθυστέρηση της νοητικής εξασθένισης σε ηλικιωμένα άτομα.
Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η ευεργετική τους δράση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, καθώς αποτελούν πηγές πολλών μικροθρεπτικών και φυτοχημικών συστατικών που συνδέονται με την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Πηγή: neadiatrofis.gr