Μάριος Μαρκοβίτης

Πρόλογος: Στράτος Δορδανάς

Εκδόσεις Επίκεντρο

Σελίδες: 336

ISBN: 9789604587933

Τιμή:14,00€ (συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟ

«Η σύντομη ζωή του Έλληνα κομμουνιστή Μάρκου Μαρκοβίτη ή Konstantin Vasilevich Ochalis είναι αναμφίβολα μυθιστορηματική αλλά δεν έχει ευτυχές τέλος. Θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μερικές μόνο γραμμές ή κάλλιστα σε δύο λέξεις: αγώνας και διάψευση ή ελπίδα και προδοσία. Δύο λέξεις που σηματοδοτούν την απαρχή της οικοδόμησης του σοσιαλισμού μέσω της επαναστατικής διαδικασίας και την κατάληξή του με τη διάψευση των προσδοκιών έως την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων.»

Στράτος Δορδανάς

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται εκατό χρόνια ιστορίας, πρόσωπα και γεγονότα του Μεσοπολέμου σε Ελλάδα και Ρωσία, σε μια ορατή μέχρι σήμερα γραμμή.

O “ιεραπόστολος επαναστάτης” του Μεσοπολέμου Μάρκος Μαρκοβίτης – Ochalis, μέλος του ΚΚΕ και του μπολσεβίκικου ρωσικού κόμματος, αποτελεί το βασικό πρόσωπο. Παιδί εύπορης οικογένειας από τη Νάουσα ο Μάρκος Μαρκοβίτης
μυήθηκε στα ιδεώδη του κομμουνισμού για τα οποία φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ελλάδα, από όπου θα αποδράσει το 1931 μαζί με άλλους οκτώ συντρόφους του διαφεύγοντας με ρωσικό καράβι στη Σοβιετική Ένωση. Εκεί, με το νέο του όνομα Κονσταντίν Ατσάλις, θα ξεκινήσει μια «δεύτερη ζωή», η οποία θα τελειώσει με τραγικό τρόπο μερικά χρόνια αργότερα.

Η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση χώρεσαν σε μια μέρα. Έφυγε στα τριάντα τρία του χρόνια, Μάρτιο 1938, σαν εχθρός του λαού, αποκαταστάθηκε είκοσι χρόνια αργότερα. Άφησε μια κόρη, στη Μόσχα, που έμαθε ποιος ήταν ο πατέρας της πριν λίγα χρόνια. Παράλληλες, εντυπωσιακά  παρόμοιες οι διαδρομές  των οικογενειών στις δυο χώρες ∙ οι επίγονοι συναλλάσσονται ακόμη αμήχανα με τη δική του ιστορία.  Έφυγε νωρίς ο Μάρκος, άφησε όμως πίσω  τους συντρόφους  κομμουνιστές του Μεσοπολέμου. Αρκετοί υπήρξαν θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Οι επιζήσαντες είναι αυτοί είναι που κυρίως  έγραψαν την ιστορία της αριστεράς για πολλά χρόνια και χρωμάτισαν την ιστορία της χώρας μας ως το τέλειωμα σχεδόν του 20ου αιώνα.

Η γραμμή δεν φαίνεται να έσβησε∙ κρατώντας ή/και  αλλάζοντας μορφές, διαπερνά και τις μέρες μας. Ο ιστορικός χαρακτήρας του βιβλίου διαφυλάσσεται σχολαστικά, αλώβητος από το μυθιστορηματικό ύφος της αφήγησης.