Η αφρικανική σκόνη που κατέκλυσε την Κρήτη προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα σε 25 ανθρώπους σε περιοχές του νησιού.

Προβλήματα κυρίως σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προκάλεσε η μεγάλη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή της Κρήτης.

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου, τέσσερις στο νοσοκομείο Χανίων και ακόμη τέσσερις στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το φαινόμενο βρίσκεται από το απόγευμα σε ύφεση, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές του νησιού καλούν τους πολίτες με προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Ξεπεράστηκαν τα όρια του συναγερμού»

Η υπεύθυνη του Σταθμού Περιβαλλοντικών Ερευνών στον Φινοκαλιά Λασιθίου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου μίλησε στο Σκάι Κρήτης 92,1:

«Αυτή τη φορά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά στο Ηράκλειο. Είναι ένα επεισόδιο σκόνης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί με περίπου 100mg/m3, δυο φορές άνω των ορίων συναγερμού, για 24ωρες μέσες τιμές, και έφτασε από τις 3μ.μ και μετά τα 3000mg/m3 ενώ περίπου στις 5.30 απογειώθηκε στα 4.700! Δηλαδή 94 φορές πάνω από το όριο.

Τέτοιες συγκεντρώσεις ερημικής σκόνης δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στο παρελθόν στην Κρήτη. Τα προηγούμενα μεγάλα επεισόδια σκόνης είχαν καταγραφεί στα τέλη Φλεβάρη του 2006 με 3000mg/m3, εξήντα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και τον Απρίλιο του 2005 πάνω 2500, όταν τεράστιες ποσότητες σκόνης μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα. Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο μετρήθηκαν 4000mg/m3 ενώ η σκόνη έχει αρχίσει να προχωρεί προς ανατολικά με τις ενδείξεις στον Φινοκαλιά να δείχνουν τα 3500 mg/m3.

Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει από πού ήρθε η σκόνη και τι περιέχει, κάτι που θα μπορέσουμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα αφού κάνουμε τις ανάλογες αναλύσεις των φίλτρων. Αν πέρασε πάνω από πόλεις τις βόρειας Αφρικής θα έχει μαζέψει και όλους τους ρύπους που υπήρχαν οπότε δεν είναι και τόσο ακίνδυνη» πρόσθεσε η κ. Κανακίδου.

ΠΗΓΗ