Απέκλεισε νομοθετική ρύθμιση πριν από τα stress test. Διεμήνυσε από τη Βουλή ότι δεν έχει λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης και ότι οι τράπεζες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα από το ΔΝΤ για την ανατίμηση τότε του ελβετικού φράγκου.
Τη λήψη μέτρων και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ανακούφιση των χιλιάδων πολιτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο ζήτησε από τα τραπεζικά ιδρύματα με παρέμβασή του στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, αποκλείοντας όμως στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση.
«Πρέπει και οι τράπεζες να προτείνουν λύση και να υπάρξει διαμερισμός του ρίσκου με μικρότερη ευθύνη του δανειολήπτη» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Γιώργου Καρρά. Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μια τράπεζα ήδη έχει ανακοινώσει κάποια σχετικά προγράμματα ενώ άλλες μελετούν αντίστοιχα μέτρα. Εξήγησε ότι η στόχευση των προγραμμάτων θα είναι το ένα μέρος του δανείου να παγώσει «και ίσως να διαγραφεί» εάν εξυπηρετείται το υπόλοιπο και δεύτερον να ενταχθεί το δάνειο στο νόμο Κατσέλη «και να προσφέρει η τράπεζα κοινωνικά προσδιορισμένη λύση».
Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι έχει συγκροτήσει από τον Οκτώβριο ειδική επιτροπή που μελέτησε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και συμπέρανε ότι δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο ανέφερε ότι με ανοικτό το θέμα των τραπεζικών stress test δεν είναι σκόπιμο να ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι μια χώρα που επιχείρησε κάτι τέτοιο απειλήθηκε με bail in (κούρεμα καταθέσεων). «Ζητούμε από τις τράπεζες συγκεκριμένα μέτρα, να εφαρμόσουν προγράμματα και επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα. Μετά τα stress test να ξανακάνουμε καταγραφή και είμαστε εδώ να το ξαναδούμε» είπε ο κ. Δραγασάκης.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άσκησε σκληρή κριτική στις τράπεζες γιατί αποσιώπησαν τους κινδύνους των δανείων σε ελβετικό φράγκο προς τους καταναλωτές. «Δόθηκε στεγαστικό δάνειο με κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τι να πεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν έχει λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. «Ενημερώθηκα και εγώ ότι το ΔΝΤ είχε ενημερώσει έγκαιρα τότε ότι επίκειται ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Ελήφθη αυτό υπόψη από τις τράπεζες;» διερωτήθηκε επικριτικά.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟ 2015 ΓΙΑ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΔΑΝΕΙΑ
Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, παράλληλα, επισημαίνει πως «έτσι, εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην νέα ζημιά των δανειοληπτών».