Παραμένει στο παιχνίδι για το φυσικό αέριο ο Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ και υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη FYROM

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Στο παιχνίδι για τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων φαίνεται ότι παραμένει ο Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λεμπέντεφ. Ο τελευταίος, μέσω της εταιρίας Windows International, έχει καταθέσει αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια. Αντίστοιχο σχέδιο έχει εντάξει στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμά του και ο υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα ο ΔΕΣΦΑ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρία (MER) των Σκοπίων, αλλά τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων εμφανίζεται να έχει υπογράψει αντίστοιχο μνημόνιο με τον Λ. Λεμπέντεφ.

Η διοίκηση της ΡΑΕ δεν έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα τι ακριβώς θα πράξει με τον συγκεκριμένο αγωγό, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η έγκριση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, αν και εντός των ημερών ανοίγουν οι δύο προσφορές των υποψήφιων αγοραστών.
Υπενθυμίζεται ότι η Windows International, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026, είχε υποστηρίξει με επιστολή πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων δεν πρέπει να γίνει από τον ΔΕΣΦΑ. Οπως αναφέρει στην επιστολή, «το έργο αυτό (Αγωγός «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή και Mετρητικός / Ρυθμιστικός Σταθμός») δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026, έτσι ώστε να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ για άλλα έργα, ιδιαίτερης σημασίας για το Εθνικό Σύστημα μεταφοράς Φυσικού Αερίου».

Με νεότερη επιστολή της προς τη ΡΑΕ η εταιρία του Λεονίντ Λεμπέντεφ υποστηρίζει ότι η αίτησή της για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων έχει υποβληθεί ακριβώς πριν από έναν χρόνο (Μάρτιος 2017) και πως καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του νόμου. Συνεπώς πρέπει να εγκριθεί, αφού έχει υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο Λεμπέντεφ, που έχει επανακάμψει στη χώρα μας μέσω σειράς προσπαθειών στον τομέα της ενέργειας, είχε εμφανιστεί προ πενταετίας ως διεκδικητής της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Τότε, μάλιστα, είχε προχωρήσει σε προσφορά «πακέτο» για τις δύο εταιρίες, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, ο οποίος τελικά ακυρώθηκε γιατί δεν εμφανίστηκε ούτε η ρωσική Gazprom που θεωρούνταν το φαβορί.

Μέσω μιας άλλης επιχείρησης, της Sintez Energy Europe Constructing Limited, ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε διεκδικήσει άδεια διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές των Σερρών, της Βέροιας και του Κιλκίς, διαδικασία που δεν προχώρησε. Μια τρίτη εταιρία συμφερόντων του, η Sintez Green Energy Hellas, ζήτησε και έλαβε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ.