Η Ιαπωνία είναι η χώρα η οποία καταγράφει το μικρότερο ποσοστό παχύσαρκων στον κόσμο
Αυτό την μετατρέπει σε χώρα πρότυπο για τον δυτικό κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας.
Οι Ιάπωνες έχουν σα λαός τα εξής χαρακτηριστικά:
ζωτικότητα, ελάχιστα κιλά και μακροζωία. Τρία αγαθά που οφείλονται τόσο στην διατροφή όσο και στην πνευματική προσπάθεια.

1. Τρώνε λιγότερες θερμίδες
Για να κρατήσουν ένα σώμα σβέλτο και υγιές, οι Ιάπωνες επιλέγουν πιάτα με λίγες θερμίδες. Δεν τρώνε ζάχαρη, τυριά, τηγανητά και ζαχαρώδη, όπως εξηγεί η γαλλίδα διατροφολόγος Σοφί Ορτέγκα στο βιβλίο της «Μυστικά υγείας στην Ιαπωνία».
Στην κουζίνα τους χρησιμοποιούν λαχανικά και αρωματικά χόρτα, τα οποία εκπροσωπούν το 80% της διατροφής τους. Εποντα τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια και στη συνέχεια έρχονται τα κρέατα και τα κοτόπουλα, το ρύζι. Για λιπαρά χρησιμοποιούν φυτικά έλαια, ενώ τα ζαχαρώδη είναι σπάνια.
Οι Ιάπωνες ενυδατώνονται, επίσης, συστηματικά, με νερό, τσάι και ένα δροσιστικό που ονομάζεται sobacha, από ψημένο σιτάρι, το οποίο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.
Παραδοσιακά οι Ιάπωνες δεν μετρούν τις θερμίδες που καταναλώνουν. Αντίθετα, στην κουλτούρα τους είναι να τρώνε ως το 80% του φαγητού και να σταματήσουν πριν χορτάσουν, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα πέψης. Το μεγάλο μυστικό της γιαπωνέζικης διατροφής είναι πως επιλέγουν να τρώνε χωρίς άλλες, παράλληλες δραστηριότητες, καθισμένοι, σε ήρεμο περιβάλλον. «Είναι σημαντικό να μασούν καλά, να νιώθουν, να μυρίζουν και να απολαμβάνουν όσο γίνεται περισσότερο την τροφή, ώστε να χορταίνουν χωρίς μεγάλες ποσότητες», γράφει η διατροφολόγος.

2. Καλά μαγειρεμένα προϊόντα
Τα γιαπωνέζικα πιάτα είναι πάντα αρκετά απλά, με βάση γευστικά προϊόντα, χωρίς αλλοιώσεις, ώστε να κρατάνε την διατροφική τους αξία. Εκτός από το konjac, βασικό, υγιεινό στοιχείο διατροφής των Ιαπώνων, η κουζίνα βασίζεται σε φρέσκα προϊόντα εποχής, τα οποία σερβίρονται σε διαφορετικές συνταγές, με τρόπο απλό και αισθητικό.
Η τέχνη των Ιαπώνων στο τραπέζι, η οποία αποκαλείται «kaiseki», αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποιότητας ζωής, γράφει η Σοφί Ορτέγκα.
Η διατροφολόγος θυμίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στην μαγειρική αλλοιώνουν το τρόφιμο και καταστρέφουν τις βιταμίνες. «Η βράση στην κουζίνα των Ιαπώνων είναι πάντα πολύ σύντομη. Το wok είναι ιδανικό για να μαγειρευτούν γρήγορα τα λαχανικά al dente και να διατηρήσουν τις βιταμίνες τους, ενώ κάνει το κρέας και το ψάρι πολύ μαλακά», αναφέρει.
Επίσης, τις περισσότερες φορές τα λαχανικά και τα ψάρια τρώγονται ωμά, κομμένα απλά σε κομμάτια ή μαριναρισμένα με ξύδι ρυζιού, σάκε και σάλτσα σόγιας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τα λίπη και διατηρούν τις βιταμίνες και τα ωφέλη του Ω-3.

Η τέχνη του ζεν
Η καθημερινότητα των Ιαπώνων ενέχει πολύ στρες, εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της ρύπανσης, θυμίζει η Σοφί Ορτέγκα. Για τον λόγο αυτό, επενδύουν στην ηρεμία, μέσα από την φιλοσοφία ζεν, η οποία εφαρμόζεται και στην κουζίνα. «Είναι σημαντικό για τους Ιάπωνες να σέβονται το γεύμα που σερβίρεται, πριν το καταναλώσουν, τηρώντας κάποια λεπτά παρατήρησης», γράφει.

Περπάτημα, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες… Για να μειώσουν το στρες και για να αποφύγουν τα μικρογεύματα στη διάρκεια της ημέρας, οι Ιάπωνες έχουν συστηματικά σωματική δραστηριότητα, ώστε να ενισχύονται οι μύες και η αναπνοή. Η άσκηση είναι θέμα υγιεινής και εσωτερικών αισθημάτων. Μια βόλτα στο πάρκο, μια ημέρα κηπουρικής και το σώμα ανανεώνεται, ζει αρμονικά με το πνεύμα. Το ιδεώδες είναι να μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο 1 ώρα την ημέρα, ή περπάτημα και να αθλείται δυναμικά 2 φορές την εβδομάδα. Οι ασκήσεις χαλάρωσης, ο διαλογισμός και το μασάζ είναι επιπλέον τρόποι για τους Ιάπωνες προκειμένου να αναπτύξουν ένα πνεύμα ζεν.

ΠΗΓΗ