Δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για ένα πρόβλημα που λίγο-πολύ όλοι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Η κακοσμία του στόματος είναι ζήτημα που αφορά όλους, συμπεριλαμβανομένου και εσένα που νομίζεις ότι επειδή πλένεις τα δόντια σου έλυσες το πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται στα βακτήρια που έχεις μέσα στο στόμα σου όλες τις ώρες της ημέρας.  Ναι, διάβασες πολύ καλά. Το στόμα σου έχει μερικούς μόνιμους κάτοικους που έχουν λόγο ύπαρξης και μάλιστα πολύ σημαντικό.

Τα ”καλά” βακτήρια είναι αυτά που βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών που παίρνεις από τις τροφές, έτσι ώστε να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό. Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι γίνεται δουλίτσα στο στόμα σου γι’ αυτό δεν θέλουμε να τα διώξουμε αυτά τα βακτήρια. Εξάλλου, την άσχημη μυρωδιά προκαλούν τα υποπροϊόντα που μένουν αναγκαστικά στο στόμα σου μετά τη διάσπαση των τροφών με τη βοήθεια του σάλιου.

Φτάνει όμως με την απευθείας μετάδοση από τη στοματική σου κοιλότητα. Η κακοσμία αποτελεί καθημερινό πρόβλημα και το ζήτημα είναι να βρεις λύσεις και φυσικά να τις ακολουθείς. Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο από το να ανοίγεις το στόμα σου για καλημέρα και να απελευθερώνεις άσχημες μυρωδιές. Εξάλλου, η κακοσμία από όποιο σημείο του σώματος κι αν προέρχεται δεν είναι καθόλου ευχάριστη για κανέναν.

Ας δούμε τι μπορείς να κάνεις για να έχεις μία φρέσκια και δροσερή μυρωδιά και κατ’ επέκταση μία καθαρή στοματική κοιλότητα. Ακόμα κι αν η δική σου αναπνοή θεωρείς ότι δεν έχει πρόβλημα, τα παρακάτω θα σου φανούν χρήσιμα. Και σε αυτό το σημείο να σημειώσω, ότι δεν είσαι σε θέση να μυρίσεις την άσχημη αναπνοή σου γιατί η μύτη συνηθίζει τις οικείες μυρωδιές. Επομένως, κάνε scroll down και κράτα σημειώσεις.

Πλύσιμο δοντιών

Πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ξυπνάς και το τελευταίο πριν κοιμηθείς. Καλύτερο όμως θα ήταν αν καταφέρεις να πλένεις τα δόντια σου μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, χωρίς να το παρακάνεις φυσικά. Είπαμε, θέλουμε να διώξουμε τα ”κακά” βακτήρια, όχι όλα.

Έστω ότι είσαι τακτικός με το πλύσιμο των δοντιών σου. Το κάνεις σωστά; Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι αν απλά μετακινείς την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα σου δεν λέγεται πλύσιμο δοντιών. Κάνε κυκλικές κινήσεις, προσέχοντας να φτάσεις ως τα πίσω δόντια, αλλά και από την εσωτερική πλευρά τους.

Και μην το ξεπετάς το πλύσιμο των δοντιών, δώσε του λίγο χρόνο. Έχεις να τα βάλεις με 700 διαφορετικά είδη βακτηριδίων και όλα τα υποπροϊόντα τους, δεν τα ξεπετάς τόσο γρήγορα.

Πηγή