Mετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, καθώς περιλαµβάνεται στα προαπαιτούµενα της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση είναι έτοιµη να εφαρµόσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς (e-auctions) ακινήτων από τις τράπεζες, αρχής γενοµένης -πιλοτικά- από τον Μάρτιο.
Οι τράπεζες είναι έτοιµες να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς και έχουν έτοιµα 10.000 ακίνητα, τα οποία θα βγουν στο σφυρί έως το τέλος του 2017, ενώ ακόµη ένα πακέτο 15.000 ακινήτων είναι έτοιµο για το 2018.
Στο άρθρο 959Α «Πλειστηριασµοί µε ηλεκτρονικό τρόπο», στις 15 παραγράφους, περιγράφονται µε ακρίβεια το πώς και το πότε θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί. Το εν λόγω άρθρο θα προστεθεί στον Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας τον Φεβρουάριο και αµέσως µετά θα εκδοθεί υπουργική απόφαση (ύστερα από πρόταση του υπουργού ∆ικαιοσύνης), η οποία θα εξειδικεύει τους όρους της κατάλληλης υποδοµής της διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών πλειστηριασµών. Με το νέο καθεστώς οι πλειστηριασµοί θα διενεργούνται, σύμφωνα με το αυριανό δημοσίευμα της real news, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 15 του σχετικού άρθρου, Τετάρτη ή Πέµπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 17:00, ενώ ως τόπος διενέργειας του πλειστηριασµού ορίζεται η έδρα του συµβολαιογράφου.
Η υλοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών θα στηριχθεί σε µια ηλεκτρονική πλατφόρµα, στην οποία ο συµβολαιογράφος που θα ορίζει η τράπεζα θα «ανεβάζει» το προς πλειστηρίαση ακίνητο. Οι ενδιαφερόµενοι αγοραστές θα έχουν άµεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρµα και θα µπορούν να κάνουν την προσφορά τους. Το παρασκήνιο, όµως, για την επιλογή της πλατφόρµας είναι έντονο και, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εξεταζόµενες από την κυβέρνηση λύσεις είναι οι εξής: Η ηλεκτρονική πλατφόρµα που σχεδίασε η Singular και χρησιµοποιήθηκε στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες, µία αντίστοιχη που διαθέτει ο ΟΤΕ µέσω θυγατρικής του εταιρείας και η AUTO-D, γερµανικών συµφερόντων, µέσω της οποίας γίνονται δηµοπρασίες ακινήτων. Σε πρώτο στάδιο, πριν από περίπου δύο µήνες, είχαν… πέσει στο τραπέζι η πλατφόρµα δηµοπρασιών ακινήτων του ΤΑΙΠΕ∆, ο σχεδιασµός ηλεκτρονικής πλατφόρµας στον «Τειρεσία» και η πλατφόρµα που έχει γνωστή τράπεζα, η οποία όμως αρνήθηκε να γίνονται οι πλειστηριασµοί µέσω της πλατφόρµας της, καθώς δεν ήθελε να συνδεθεί το όνομά της µε την εκτέλεση των πλειστηριασµών.