Απόπειρα του πρώην να δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στο περιθώριο. Πικρή ήταν η φετινή οικογενειακή απόδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τήνο για το Πάσχα εξαιτίας της ηχηρής παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με άρθρο του στην πασχαλινή «Καθημερινή» έθεσε εκ νέου το θέμα του μετώπου με το Κίνημα Αλλαγής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο στα όσα επί της ουσίας υποστηρίζει όσο ότι με την παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη βούλησή του να εμπλέκεται στην πολιτική πορεία και στρατηγική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας την ώρα που ο Μητσοτάκης μέσω πολιτικών ελιγμών θέλει να «καθυποτάξει» την πολιτική επικαιρότητα στην ατζέντα του και να διευρύνει την πολιτική απήχηση του κόμματος.
Ο Σαμαράς με το άρθρο του επιχειρεί να στείλει πολλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος:
♦Διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να μπει στο πολιτικό περιθώριο και θα διατυπώνει δημοσίως τις απόψεις του χωρίς απαραίτητα να συντονίζεται με τις επιδιώξεις και τη στρατηγική της Πειραιώς.
♦Τονίζει έμμεσα πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια υπεράσπισης και διαφήμισης του έργου των κυβερνήσεών του την περίοδο 2012-2015.
♦ Επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για ενδεχόμενη «μετεγγραφή» στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, που σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές βρίσκονται σε τροχιά απομάκρυνσης από το Κίνημα Αλλαγής.
Αμφισβητεί ηχηρά τη στρατηγική της Ν.Δ. για κατάκτηση της αυτοδυναμίας που θα της δώσει τη δυνατότητα να επιβάλει το πρόγραμμά της, παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης επιμένει ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει συγκλίσεις και συναινέσεις στα μείζονα θέματα με το Κίνημα Αλλαγής.
Κίνηση αντεκδίκησης;
Συνεργάτες του Μητσοτάκη επισήμαιναν ότι η παρέμβαση Σαμαρά μόνο αθώα δεν είναι, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο που εκδηλώθηκε, τονίζοντας ότι αποτελεί ουσιαστικά μια απόπειρα απάντησης στα όσα είπε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Real FΜ και τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μια εκδοχή λύσης του Σκοπιανού, σημειώνοντας ότι θα εξετάσει όλο το πλαίσιο της όποιας συμφωνίας πριν τοποθετηθεί, ενώ πρώτη φορά αποδέχθηκε το ενδεχόμενο να υπάρχει πολιτική εμπλοκή στο ζήτημα της Novartis.
Οι αναφορές αυτές κρίθηκαν ως μια απόπειρα απαγκίστρωσης του Μητσοτάκη από την ακροδεξιά ατζέντα στην οποία είχε συρθεί για καιρό και στροφής σε μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση. Το άρθρο Σαμαρά πιστοποιεί ότι η νέα ηγετική ομάδα τελεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό των βαρόνων του κόμματος Σαμαρά και Καραμανλή, αν και ο Μητσοτάκης έχει πειστεί ότι μια ενδεχόμενη εκλογική του νίκη και ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία επιδιώκει, θα δρομολογήσει εξελίξεις για την πολιτική περιθωριοποίηση των πρώην πρωθυπουργών στα επίπεδα που κινείται πια ο Κώστας Σημίτης για το ΠΑΣΟΚ.
Μπαράζ προτάσεων στο ΚΙΝΑΛΛ
Στην παρούσα φάση η παρέμβαση Σαμαρά προκάλεσε δυσφορία στο περιβάλλον Μητσοτάκη και σφοδρές αντιδράσεις στην καραμανλική πτέρυγα, που εκφράστηκαν με αιχμηρές δηλώσεις από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Ευάγγελο Αντώναρο, που είναι κατά δήλωσή τους συχνοί συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή.
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Μητσοτάκη, δεν είναι τόσο επί της ουσίας η διαφωνία, πέρα από το γεγονός ότι έμμεσα αμφισβητεί την προοπτική αυτοδυναμίας του κόμματος. Ο Κυριάκος, όπως λένε, έχει συστηματικά στην ατζέντα του τη σύγκλιση με το Κίνημα Αλλαγής με τη λογική δημιουργίας ενός αντικυβερνητικού μετώπου, με προοπτική να σπάσει τη λογική των ίσων αποστάσεων που τηρεί η Φώφη Γεννηματά, αλλά και να καλλιεργήσει ένα ήπιο πολιτικό μετεκλογικό κλίμα.
Η νέα ηγετική ομάδα επισημαίνει ακόμη πως αποτελεί εμπόδιο η προσπάθεια Σαμαρά να υπερασπιστεί σθεναρά την περίοδο της διακυβέρνησής του, μια περίοδο που κρίθηκε από τους πολίτες και δεν μπορεί η Ν.Δ. να επανέρχεται συνεχώς σε αυτήν χωρίς να έχει μια αυτοκριτική ματιά συνολικά για το παρελθόν της. Για τη συνεννόηση πάντως με τη Γεννηματά ο Μητσοτάκης, όπως εξηγούν οι συνεργάτες του, κάνει συνεχώς βήματα και αναμένεται να προτείνει συντόμως ένα σχέδιο συνεννόησης των δύο χώρων σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Επισημαίνουν ότι ήδη πρότεινε ως λύση εκτόνωσης ενός πιθανού αδιεξόδου στην αναθεώρηση του συντάγματος να ψηφιστούν από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής όλες οι προτάσεις που καταθέτουν στην παρούσα Βουλή και η επόμενη με τις πλειοψηφίες που θα διαμορφωθούν να αναλάβει την καθιέρωσή τους. Θεωρούν δε ότι εμπεριέχει την πρόταση Γεννηματά για πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή.
Θα εισηγηθεί επίσης να υπάρξει μια συνεννόηση Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής στα εθνικά θέματα, κυρίως στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, αλλά και στην κατεύθυνση κοινής αντίδρασης στο ενδεχόμενο να φέρει η κυβέρνηση μια συμφωνία για το Σκοπιανό που δεν θα τυγχάνει της συνολικής κυβερνητικής αποδοχής και θα πρέπει, όπως και τον Αύγουστο του 2018, στο τρίτο μνημόνιο, να βάλουν πλάτη Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ για να περάσει.
Στην Πειραιώς θεωρούν ότι είναι ερώτημα το αν θα μπορεί να αφεθεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός αν ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος καταψηφίσει τη συμφωνία της κυβέρνησης που στηρίζει. Επίσης θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον και πριν από την προκήρυξη εκλογών, την οποία τοποθετούν στο φθινόπωρο του 2018, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία Ν.Δ. – Κινήματος Αλλαγής στα μείζονα ζητήματα της Παιδείας, με τη στήριξη της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και την αποδόμηση των αλλαγών που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου.