“Λεφτά υπάρχουν” για τη δόση του Ιουλίου!
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκονται επί ξυρού ακμής, το Μαξίμου αναζητά εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεράσει τον σκόπελο της πληρωμής 6,3 δισ. ευρώ για το χρέος, τον προσεχή Ιούλιο, σε περίπτωση παράτασης της αβεβαιότητας με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, παρέδωσε πριν από λίγα 24ωρα έκθεση στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση είναι εφικτό να εξασφαλίσει το ακανθώδες ποσό (α) με την αξιοποίηση του πλεονάσματος όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί μέχρι τον Μάιο, (β) με την αξιοποίηση των εσόδων κυρίως μέσω της φορολογίας και (γ) με το προσωρινό πάγωμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων πληρωμών.
Γίνεται φανερό από την έκθεση -για την οποία έχει ενημερωθεί λεπτομερώς ο πρωθυπουργός- ότι έχει ήδη αναζητηθεί ένα plan B, όταν άρχισαν να διαγράφονται στον ορίζονται οι δυσκολίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε ό,τι αφορά την πρώτη πηγή εξοικονόμησης εσόδων, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού -το «μαξιλάρι» του μνημονίου, όπως χαρακτηρίζεται- στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στην περίπτωση αυτή, εφόσον υπάρξει αίτημα του υπουργού Οικονομικών για την εκταμίευση του ποσού, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, δεν έχει περιθώρια «ανυπακοής»…
Ποιο είναι, όμως, το πολιτικό σκεπτικό μιας τέτοιας εναλλακτικής λύσης; Το Μαξίμου εκτιμά ότι η παράκαμψη του «σκοπέλου» της δόσης του Ιουλίου -με δεδομένη την εκκρεμότητα με τους δανειστές- θα δώσει ικανό πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές, τον προσεχή Σεπτέμβριο και, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κ. Σουλτς, η έξοδος του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης για την επίτευξη καλύτερων όρων για τη συμφωνία. Ενας ιδιότυπος «οδικός χάρτης» που στηρίζεται σε μια αρκετά αισιόδοξη εκδοχή των εξελίξεων στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη και παραγνωρίζει τις δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως θα υπάρξει στην περίπτωση αυτή δραστική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο αυτές είχαν περιοριστεί σε 3,3 δισ. ευρώ (από 4,1 τον Νοέμβριο), τυχόν πάγωμα της διαδικασίες εξόφλησης θα μπορούσε να εκτινάξει τη συνολική οφειλή σε πάνω από 7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι – και αυτό χωρίς τις οφειλές από επιστροφές φόρων. Παράλληλα, η υπεραπόδοση εσόδων από φόρους -που ήδη εφαρμόζεται από την αρχή του χρόνου- θα πρόσθετε μεγάλα βάρη στην πραγματική οικονομία.
Φαίνεται, πάντως, πως δεν ήταν η μοναδική προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για το «βάσανο» του Ιουλίου – όπως το αποκάλεσε υπουργός της κυβέρνησης με εμπλοκή στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Αν και το μυστήριο για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Παρίσι και τη συνάντηση με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού ομίλου Ρότσιλντ παραμένει άλυτο, πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός βολιδοσκόπησε τον οίκο για την δυνατότητα εναλλακτικού δανεισμού ενόψει της δυσβάσταχτης δόσης του Ιουλίου και με δεδομένη την αδιαλλαξία του κ. Σόιμπλε για παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά.
Αν και οι τελικές πρωθυπουργικές επιλογές είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, ωστόσο η αίσθηση στο Μαξίμου ότι οι δυσκολίες ενδέχεται να οδηγούσαν σε αδιέξοδο ήταν που ώθησε τον κ. Τσίπρα στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Το θέμα απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο εδώ και καιρό και δεν ήταν άσχετη και η αποσύνδεση της όποιας λύσης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που εξέφρασε δημόσια ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Η ποσοτική χαλάρωση αυτήν τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι, αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό», είχε δηλώσει στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Επικρατείας και εκ των στενών συμβούλων του πρωθυπουργού.
Εκτός κάδρου οι πρόωρες
Παράλληλα, και η προσπάθεια εκπόνησης ενός plan B για το «αγκάθι» της αποπληρωμής της δόσης του Ιουλίου φανερώνει όχι μόνο την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κερδίσει πολιτικό χρόνο -και να «γεφυρώσει» το διάστημα μέχρι τις γερμανικές εκλογές- αλλά και την απροθυμία του, στην παρούσα φάση, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, καθώς εκτιμά πως τα δεδομένα για το κόμμα του είναι εξαιρετικά δυσμενή. Ολα αυτά, βεβαίως, θα κριθούν και με βάση το αποτέλεσμα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα.
Πηγή: http://ependisinews.gr