ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Έρευνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο “dark net” σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ακολουθώντας την εμπειρία ελεγκτικών αρχών άλλων κρατών, όπως η Ιταλία, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την στελέχωση ειδικής υπηρεσίας, που θα ερευνά στο Facebook και άλλα social media, στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής.
Η αρχή έχει γίνει ήδη με ενοικιάσεις κατοικιών μέσω AirBNB, αλλά και διαδικτυακές πωλήσεις από ιδιώτες που δεν έχουν δηλώσει έναρξη εργασιών στην εφορία. Μελλοντικά, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, μπορεί να γίνεται αναζήτηση οφειλετών που δηλώνουν ελάχιστα, αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται να ζουν πλουσιοπάροχα (πχ ταξίδια, δεξιώσεις κλπ).
Εικόνες από το μέλλον, αν και τέτοιοι έλεγχοι ήδη γίνονται (πχ για παράνομο στοιχηματισμό κλπ). Μιλώντας στο 14ο Αthens Tax Forum του Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητηρίου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, αποκάλυψε ότι έχει την πρόθεση να επεκτείνει τους φορολογικούς ελέγχους στο Διαδίκτυο.
Αναφέρθηκε επίσης σε αλλαγές που σχεδιάζονται στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Όπως είπε, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις τράπεζες ώστε να γίνεται «μερική και προοδευτική» αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, σε όσους οφειλέτες τηρούν με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους,
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο, που εξετάζει η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα προβλέπει ότι για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος-οφειλέτης, θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, δύο ή τρεις ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερη από το ύψος της μηνιαίας δόσης που πλήρωσε.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι πλέον ξεκίνησαν να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων, αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έγινε διακοπή λειτουργίας του συστήματος εισροών-εκροών που έχει εγκατασταθεί. Ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κρούσματα λαθρεμπορίας καυσίων. Προανήγγειλε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους φορείς της αγοράς όπου θα εξεταστεί το θέμα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και η ηλεκτρονική υποβολή ενδικοφανών προσφυγών στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, από τους φορολογούμενους που αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχει επιβάλλει η φορολογική Αρχή.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος αναγνώρισε την ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερες αλλαγές στην φορολογία. Ωστόσο προϊδέασε ότι αυτές θα γίνουν σταδιακά, και ιδιαίτερα από το 2020 και μετά.
Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr