Λίγες ώρες αφότου το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή για τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος το χαρακτήρισε σημαντικό βήμα, έστω και καθυστερημένο, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης τόσο του τραπεζικού όσο και του επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα. Και αυτό γιατί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δίνει τη δυνατότητα, με συναίνεση των πιστωτών, να σωθούν πολλές επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Ωστόσο επισημαίνει πως το νομοσχέδιο χρειάζεται βελτιώσεις, καθώς από μια πρώτη ανάγνωση τα κριτήρια ένταξης σε αυτό είναι πολύ αυστηρά και υπερβολικά και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει να μείνει εκτός ρύθμισης. Μεταξύ των σημείων που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτείται το κριτήριο να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία. Επίσης ο κ. Μίχαλος προτείνει, μετά την υποβολή αίτησης για ρύθμιση των οφειλών στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η εν λόγω αίτηση να αποστέλλεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο που είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης σημείωσε ότι αντίδοτο στο παρατηρούμενο τέλμα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ψήφιση και εφαρμογή του νομοσχεδίου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η έκδοση των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων για την πρακτική εφαρμογή του Ειδικού Επιχειρηματικού Λογαριασμού.
Μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των υποχρεώσεων προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, με πιθανή την προοπτική κουρέματος 4 δισ. ευρώ προστίμων και προσαυξήσεων επί της οφειλής. Όπως αναφέρει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του, “εάν περιορίσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, μειώσουμε τους περιορισμούς και τα εμπόδια, τότε περισσότερες από 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα ενταχθούν».