Αρμονική σχέση και ερωτική ζωή έχουν όσοι μοιράζονται δουλειές του σπιτιού και ψώνια

Από τη
Ρίτα Μελά

Το μυστικό για μια αρμονική σχέση και μια δραστήρια ερωτική ζωή δεν βρίσκεται στην κρεβατοκάμαρα, αλλά στις… δουλειές του σπιτιού, και κυρίως στα ψώνια που μοιράζεται το ζευγάρι! Μελέτη που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Council on Contemporary Families έδειξε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, και ειδικά τα ψώνια, έχουν σημαντικά καλύτερη ερωτική ζωή σε σύγκριση με τα ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο, ανεξαρτήτως φύλου, επιφορτίζεται κυρίως με τις δουλειές του σπιτιού.

«Τα ψώνια για το σπίτι είναι μια καλή μονάδα μέτρησης για το πώς συνεργάζονται τα ζευγάρια στην καθημερινότητά τους» εξηγεί η Στέφανι Κοντζ, διευθύντρια Ερευνας και Επιμόρφωσης Κοινού της ΜΚΟ, και προσθέτει ότι «το ζευγάρι που μοιράζεται τις δουλειές του νοικοκυριού δείχνει εμπιστοσύνη στην κρίση του άλλου. Οι σύντροφοι αισθάνονται αμοιβαία εμπιστοσύνη να κατανείμουν το σωστό χρηματικό ποσό και να κάνουν τις σωστές επιλογές».

Η επιρροή των αγορών για το νοικοκυριό στην ερωτική ζωή των ζευγαριών προέρχεται από μια μεγαλύτερη μελέτη που έγινε σε ζευγάρια από τον κοινωνιολόγο του Πανεπιστημίου της Γιούτα Ντάνιελ Κάρλσον μαζί με τις επίσης κοινωνιολόγους Αμάντα Μίλερ και Σάρον Σάσλερ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Socius», το ένα τρίτο των ζευγαριών του δείγματος μοιραζόταν τις δουλειές εξίσου.

«Αυτά ήταν τα ζευγάρια που, εν αντιθέσει με τα ζευγάρια παλαιότερων εποχών, ανέφεραν υψηλή συζυγική και σεξουαλική ικανοποίηση. Μάλιστα, ήταν η μόνη ομάδα στην οποία η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είχε αυξηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990» αναφέρει ο δρ Κάρλσον.
Ορισμένες δουλειές του νοικοκυριού σχετίζονταν περισσότερο με την ικανοποίηση που απολάμβαναν τα μέλη του ζεύγους στη σχέση τους. «Οι άνδρες που έκαναν τα ψώνια του σπιτιού εξίσου με τη σύζυγο ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε επίπεδο σχέσης και σεξ, και ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από άνδρες των οποίων οι γυναίκες έκαναν κυρίως τα ψώνια».

Πηγή