Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγα λόγια για το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό είναι αποτέλεσμα της διακοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο, είτε λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου (αιμορραγικό) είτε λόγω θρόμβου (ισχαιμικό). Η ελλιπής αιμάτωση στερεί από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αιφνίδια παράλυση και το μούδιασμα του προσώπου, του χεριού και/ή του ποδιού, συνήθως στη μία πλευρά του σώματος. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι: η πνευματική σύγχυση, οι δυσκολίες στην ομιλία, οι διαταραχές στην όραση, η ζαλάδα, η απώλεια ισορροπίας, ο ισχυρός πονοκέφαλος, η τάση λιποθυμίας και η απώλεια των αισθήσεων.

Ο αντίκτυπος ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου την οποία πλήττει αλλά και το πόσο σοβαρές είναι οι βλάβες.

egkefalos

Πρόληψη εγκεφαλικού

Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, το συντριπτικό 80% των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι δυνατό να προληφθούν. Πώς; Κυρίως με υγιεινή διατροφή, τακτική σωματική άσκηση και αποχή από τη χρήση προϊόντων καπνού. Επίσης, συνιστάται ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές, δηλαδή της υπέρτασης, της ανεβασμένης χοληστερόλης και του υψηλού σακχάρου του αίματος (προδιαβήτης ή διαβήτης).

Σύμφωνα όμως με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, υπάρχει ένα ακόμη μέτρο που μπορείτε να λάβετε και μάλιστα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 60%!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η συχνή χρήση σάουνας μπορεί να αποτελέσει ένα απλό αλλά πολύ αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές μελέτησαν ένα δείγμα ανθρώπων από τη Φινλανδία, όπου η σάουνα είναι τόσο δημοφιλής που πολλοί την έχουν ακόμη και στο σπίτι τους. Για διάστημα περίπου 15 ετών, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.628 ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν να καταγράφουν διάφορες καθημερινές τους συνήθειες, μεταξύ των οποίων και το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν τη σάουνα. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε διάφορες εξετάσεις και οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υγείας τους.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 155 έπαθαν εγκεφαλικό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους για να υπολογίσουν τη συχνότητα του εγκεφαλικού σε τρεις υποομάδες συμμετεχόντων: σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν τη σάουνα μία φορά την εβδομάδα, σε αυτούς που τη χρησιμοποιούσαν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και σε αυτούς που τη χρησιμοποιούσαν τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν εντυπωσιακές αποκλίσεις μεταξύ των ομάδων: ενώ στην πρώτη η συχνότητα των εγκεφαλικών υπολογίστηκε σε 8,1 επεισόδια ανά 1.000 άτομα, στην τρίτη, δηλαδή σε αυτούς που έκαναν πολύ συχνά σάουνα, ήταν μόλις 2,8 επεισόδια ανά 1.000 άτομα.

Η διαφορά αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταφράζεται σε 60% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού για τους λάτρεις της σάουνας!

Μάλιστα, αυτό το υψηλό επίπεδο προστασίας δεν μειώθηκε όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο διαβήτης.

«Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ισχυρά» αναφέρει στο ΤΙΜΕ ο Δρ Setor Kunutsor, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Όσοι από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα φάνηκε πως είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους τη χρησιμοποιούσαν μόνο μία φορά την εβδομάδα».

Το όφελος από τη χρήση της σάουνας μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η έκθεση του σώματος σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνει την πίεση και η υπέρταση, ως γνωστόν, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα, εξηγεί ο Δρ Kunutsor. Η σάουνα μπορεί επίσης να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων και να μειώσει τις φλεγμονές, το στρες και την ποσότητα της χοληστερόλης που κυκλοφορούν στο αίμα, επιδράσεις που επίσης λειτουργούν προστατευτικά, προσθέτει.

Πηγή: https://www.onmed.gr