Ρεπορτάζ Μαρία Μαθιοπούλου
Περισσότερο αισιόδοξες για το μέλλον εμφανίζονται οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, βλέποντας φως στο τούνελ της κρίσης. Την ίδια ώρα, όμως, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, παρά τα διαφαινόμενα σημάδια βελτίωσης, ενώ στη δεκαετία έχουν απώλεια στο μηνιαίο εισόδημά του σχεδόν 40%, καθώς από 2.525 ευρώ τον Μάρτιο του 2009 έχουν πέσει σε 1.555 ευρώ τον Μάρτιο του 2018.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το τελευταίο Βαρόμετρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που πραγματοποίησε στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου η εταιρία Palmos Analysis, αλλά και από τη διαχρονική μελέτη των μετρήσεών του στη δεκαετία.
Το 52% των ερωτώμενων νοικοκυριών (σταθερό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017) απάντησε πως τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, ποσοστό υψηλό σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Αντίστοιχα, το 34% (έναντι 38% τον Σεπτέμβριο) δήλωσε πως χρεώνεται ή τρώει από τα έτοιμα και το 14% ότι καταφέρνει να αποταμιεύει (πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2010). Πάντως, αν και ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στο -34 τον Μάρτιο έναντι του -36 στην προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου, σε καλύτερα δηλαδή επίπεδα από αυτά του πρόσφατου παρελθόντος, απέχει ακόμα από την ιστορικά υψηλότερη επίδοση του -23 τον Μάρτιο του 2015.
Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, η κατάσταση στο μέτωπο των επιχειρήσεων είναι σαφώς καλύτερη. Ετσι, πρώτη φορά ο Δείκτης Προσδοκιών της Βιομηχανίας πέρασε τον Μάρτιο του 2018 σε θετικό έδαφος (+4 από -6 τον Σεπτέμβριο), λόγω της έντονα θετικής προσδοκίας για το επόμενο διάστημα, παρά τη σταθερά αρνητική αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης.
Στο καλύτερο σημείο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου βρέθηκε τον Μάρτιο και ο Δείκτης Προσδοκιών των Υπηρεσιών (στο -1 από -4). Η πιο θετική μέτρηση αποτυπώνεται και στον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών του Λιανικού Εμπορίου, με -6 έναντι -13. Οσον αφορά τον κλάδο των κατασκευών, τον Μάρτιο η μείωση της απαισιοδοξίας ήταν εντυπωσιακή.
Πηγή: http://www.dimokratianews.gr