Δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Μεταφορών μελετά ξανά την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, έκανε την Τρίτη ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαυραγάνης, «ανοίγοντας» την  «περιβόητη» συζήτηση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και που καταλήγει πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα το Δεκέμβριο οπότε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίζει να τα αφήσει αμετάβλητα.

Ο Γιάννης Μαυραγάνης, δήλωσε στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον Ant1, ότι στο τραπέζι του υπουργείου είναι ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση και την αξία του οχήματος.

Όπως είπε, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου εκτός από τα περιβαλλοντικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπόψη η αξία και η παλαιότητα του οχήματος.

«Το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά, όχι όμως και στους επαρχιακούς δρόμους», απάντησε ερωτηθείς για το αν τα τέλη κυκλοφορίας θα συνδεθούν με την κατάσταση των δρόμων, ενώ επέρριψε στην τοπική αυτοδιοίκηση τη συντήρησή των επαρχιακών δρόμων. «Χρηματοδοτούνται οι δήμοι για να κάνουν τοπικά έργα, κι εκείνοι πρέπει να σχεδιάσουν πού θα τα διαθέσουν. Κάθε χρόνο δίνουμε χρήματα για οδικά έργα», τόνισε.

Τον υφυπουργό Μεταφορών διέψευσε με διαρροή του το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων αυτή τη στιγμή.

Για τα ανασφάλιστα

Αναφερόμενος στα ανασφάλιστα οχήματα και στα πρόστιμα που από σήμερα θα αντιμετωπίσουν οι παραβάτες, είπε πως «τους ξέρει το σύστημα» και συγκρίνοντας τα 420.000 και πλέον ανασφάλιστα με τον περσινό αριθμό των 1.200.000 ανασφάλιστων οχημάτων, έκανε λόγο για πρόοδο. Ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα».

«Με τη διασταύρωση των στοιχείων που κάναμε, έχουμε εξαλείψει τις πιθανότητες κάποιο όχημα να φαίνεται ανασφάλιστο, όμως στην πραγματικότητα να μην υπάρχει», συμπλήρωσε.

Για τα τέλη των κλεμμένων οχημάτων

Αναφορικά με τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν όσοι τους έχει κλαπεί το όχημα, κάλεσε τους παθόντες να προσκομίσουν στο υπουργείο Μεταφορών ή στην ΕΛ.ΑΣ. το σημείωμα που είχαν από την ΕΛ.ΑΣ., όταν σημειώθηκε η κλοπή, διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει μόνο για τα οχήματα που εκλάπησαν πριν από το 2008, καθώς από εκεί και έπειτα «υπάρχουν τα δεδομένα».

Για τα αχρηστευμένα, κάλεσε όσους διαθέτουν κάποιο να το δηλώσουν, σημειώνοντας πως «τα χρέη μετά το 2004 έχουν διαγραφεί». Δυστυχώς, όπως είπε, οι μοτοσικλέτες εξαιρούνται, λόγω του ότι οι μηχανές δεν υποχρεούνται σε απόσυρση, όπως τα αυτοκίνητα.

Για την επιστροφή πινακίδων είπε πως « μετά τους πέντε μήνες πληρώνεις ανά μήνα», χαρακτηρίζοντας το μέτρο «εισπρακτικό».

Πηγή