Ποια εικόνα κρατώ στη μνήμη μου από τον μόλις παραιτηθέντα πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας; Εκείνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν η νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βασιλική Θάνου, προσκάλεσε τον Νίκο Σακελλαρίου και τους επικεφαλής στην απόδοση της Δικαιοσύνης για καφέ στο Μαξίμου, to know us better, τουτέστιν να γνωριστούν καλύτερα με τον Αλέξη Τσίπρα…

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Το ζήτημα για τη Θάνου ήταν η παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών. Δεν επετεύχθη. Αντέδρασαν οι… δικαστές. Το δεύτερον, να μην περικοπούν οι συντάξεις τους. Ασχετο αν οι συντάξεις όλων έχουν κατέλθει στον Αδη. Οι δικαστές, ενίοτε, βγάζουν αποφάσεις με τις οποίες προφυλάσσουν τα κεκτημένα τους.

Ο Νίκος Σακελλαρίου επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επειδή στην προηγούμενη πολιτεία του συνήθιζε να μειοψηφεί σε ό,τι δεν ήταν… φιλολαϊκό. Για παράδειγμα, ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των Μνημονίων. Η ψήφος του αποτέλεσε «πιστοποιητικό» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Τον επέλεξε πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θυμούνται συνάδελφοί του ότι είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως προστατευόμενου της Αννας Μπενάκη – ως υπουργού Δικαιοσύνης. Αργότερα, εμφάνισε αριστερό στραβισμό.

Ωστόσο, η παλινδρόμηση στο δικαστικό σώμα δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση. Και η Θάνου ήταν προστατευόμενη του Χαράλαμπου Αθανασίου, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, νυν βουλευτή της Ν.Δ. Τι χρειάζονται λεπτομέρειες; Ισως η ιδεολογία, η στενή φιλική σχέση δεν αξιολογούνται ως σταθερές αξίες για φιλοδοξούντες να καταλάβουν τα ανώτατα αξιώματα της δικαστικής ιεραρχίας.

Φυσικά και δεν ήταν στο χέρι του Νίκου Σακελλαρίου να παίρνονται αποφάσεις, όπως τις απαιτεί η συριζοκατάσταση. Οι σύμβουλοι-δικαστές επανειλημμένα… κακοκάρδισαν το Μαξίμου. Η χθεσινή δήλωση του υπουργού ΨΗΠΤΕ ή ΨΗΤΠΕ είναι αποκαλυπτική: Ο Νίκος Παππάς είναι χολωμένος επειδή ο Ν. Σακελλαρίου δεν κατόρθωσε, το 2016, να βγάλει την απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες όπως την ήθελε.

Η αλήθεια να λέγεται: Μετά και από αυτή την αποτυχία Παππά… σιγούλια σιγούλια επήλθε η έξωσή του από το Μαξίμου. Ας όψονται και οι Τζανακόπουλος και Βερναρδάκης…

Ο πρόεδρος του ΣτΕ επικαλέστηκε ως λόγο παραίτησης αφενός τη διαρροή της -κεκλεισμένων των θυρών- διάσκεψης για το νόμο Κατρούγκαλου και αφετέρου τους μέλλοντες να καρατομηθούν συνταξιούχους. Η διαρροή, δυστυχώς, δεν συμβαίνει πρώτη φορά – από αειμνήστου Μποτόπουλου άρχεσθαι. Ο διαρρεύσας -και δη πανεπιστημιακός- είναι γνωστός. Γιατί ο παραιτηθείς πρόεδρος δεν έλαβε μέτρα εις βάρος του;

Επικαλέστηκε και το φιλάνθρωπο λόγο: την εξαθλίωση των συνταξιούχων με το κόψιμο των συντάξεων. Αλλά το ΣτΕ είναι το ανώτατο δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων. Οι αποφάσεις του διέπονται από αρχές. Οχι από συναισθήματα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταγάγει πραγματικό θρίαμβον αν αλώσει, κομματικοποιώντας το, και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο παραιτηθείς πρόεδρος έβαλε… το λιθαράκι του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΠΗΓΗ