Η κυβέρνηση έστειλε το 20σελιδο φυλλάδιο σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Συμβουλεύει τους πολίτες τι πρέπει να κάνουν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και ξεκαθαρίζει ότι αν η χώρα δεχτεί επίθεση “δεν θα εγκαταλείψει ποτέ”

Ενημερωτικά φυλλάδια στα 4,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας έχει αρχίσει να στέλνει η κυβέρνηση της Σουηδίας ενημερώνοντας τον πληθυσμό, για πρώτη φορά τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πολέμου.

Το φυλλάδιο εξηγεί πώς οι πολίτες μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τροφή, νερό και θερμότητα, τι σημαίνουν τα προειδοποιητικά σήμερα, πού υπάρχουν καταφύγια και πώς μπορούν να συμβάλουν στην άμυνα της Σουηδίας.

Το 20σέλιδο φυλλάδιο, που δείχνει εικόνες σειρήνων, αεροπλάνων και οικογενειών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προετοιμάζει, επίσης, τους πολίτες για κινδύνους όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή ενώ περιλαμβάνει και μία σελίδα σχετικά με τον εντοπισμό των ψευδών ειδήσεων.

“Αν και η Σουηδία είναι ασφαλέστερη από πολλές άλλες χώρες, εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία μας. Εάν είστε προετοιμασμένοι, συμβάλλετε στη βελτίωση της ικανότητας της χώρας να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πίεση”, αναφέρει το φυλλάδιο.

Παρόμοια φυλλάδια διανεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1943 στην ουδέτερη Σουηδία, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Ανανεωμένες εκδόσεις δίνονταν στους πολίτες μέχρι το 1961 και μέχρι το 1991 στους τοπικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Η κοινωνία είναι ευάλωτη, οπότε πρέπει να προετοιμαστούμε ως ιδιώτες. Υπάρχει, επίσης, ένα έλλειμμα πληροφόρησης όσον αφορά συγκεκριμένες συμβουλές, τις οποίες θέλουμε να παρέχουμε”, δήλωσε ο Νταν Ελίασον από το γραφείο Εκτάκτων Περιστατικών της χώρας.

Όλα αυτά την ώρα που η συζήτηση για την ασφάλεια και τη δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ, εντατικοποιείται στη Σουηδία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της και των χωρικών της υδάτων από ρωσικά αεροσκάφη και υποβρύχια.

Η χώρα έχει αρχίσει αναιρεί τις περικοπές των στρατιωτικών δαπανών και πέρσι διοργάνωσε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε ποτέ σε περίπου ένα τέταρτο του αιώνα ενώ ψήφισε για κοινό σχεδιασμό με τη Δανία για την αντιμετώπιση ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και την παραπληροφόρηση.

Το φυλλάδιο συμβουλεύει τους πολίτες να σκεφτούν πώς θα αντεπεξέλθουν αν δεν υπάρχει θέρμανση, αν είναι δύσκολο να αγοράσουν τρόφιμα, να προετοιμαστούν και να αποθηκεύσουν, αν δεν υπάρχει πόσιμο νερό ή στην τουαλέτα, αν δεν είναι εφικτή η ανάληψη μετρητών, αν τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο πάψουν να λειτουργούν.

Συμβουλεύει, ακόμη, να ελέγχονται οι πηγές όλων των πληροφοριών, προειδοποιώντας ότι “τα κράτη και οι οργανώσεις προσπαθούν ήδη να επηρεάσουν τις αξίες μας και πώς ενεργούμε…και να μειώσουμε την μείωση της ανθεκτικότητας και της προθυμίας μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας”.

Αναφέρονται “συμβουλές ετοιμότητας για το σπίτι” με λεπτομέρειες για την αποθήκευση μπουκαλιών νερού, ζεστών ρούχων και υπνόσακων, όπως και “τροφίμων που διατηρούνται και μπορούν να παρασκευαστούν γρήγορα, απαιτούν λίγο νερό ή μπορούν να καταναλωθούν χωρίς προετοιμασία”.

Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, αναφέρεται, ότι “όλοι είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν και όλοι χρειάζονται” για την “ολοκληρωτική άμυνα” της Σουηδίας. Όλοι μεταξύ 16 και 70 ετών “μπορεί να κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση απειλής πολέμου”.

Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη με άλλη χώρα για περισσότερα από 200 χρόνια. Αν δεχτεί επίθεση, αναφέρει το φυλλάδιο, “δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες για παύση της αντίστασης είναι ψευδείς”.

Πηγή:  Guardian