Κάηκε», λοιπόν, ως λύση αποδεκτή από εμάς για τα Σκόπια, το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», μετά και από την κάθετη άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Και επιστρέφουμε τώρα στις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Ομως, όλες τους, όπως και η προαναφερόμενη που απορρίφθηκε, εμπεριέχουν τον όρο «Μακεδονία».
Με τον χρόνο πλέον να πιέζει, βρισκόμαστε μπροστά σε μια οριακή κατάσταση, με ένα ανυπέρβλητο αδιέξοδο να είναι πια ορατό.
Το θετικό για την Κυβέρνηση είναι ότι έχει σαν ούριο άνεμο στα πανιά της τόσο τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας όσο και άλλων κομμάτων, που υποστηρίζουν μια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», αναγνωρίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση περνά από την επίτευξη ενός εφικτού στόχου, μακριά από μαξιμαλιστικές και ανεκπλήρωτες προσδοκίες.
Το αρνητικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρό θέμα στο εσωτερικό της, καθώς οι ΑΝΕΛ ούτε που συζητούν ότι ίσως και να συμβιβαστούν σε μια λύση με τον όρο «Μακεδονία», δοθέντος ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας επίσης δεν αποδέχεται μια τέτοια φόρμουλα, την ώρα που αντιδρά και μέρος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων που συμφωνούν μ’ αυτήν.
Ως εκ τούτου, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και με την αναθέρμανση του Σκοπιανού ή Μακεδονικού, ενδέχεται να έχουμε έναν ακόμη ξεσηκωμό σε πανελλαδική κλίμακα.
Είναι πολύ πιθανή η διοργάνωση νέων συλλαλητηρίων, ως άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση, που δεν κατάφερε εν τω μεταξύ στο διάστημα που μεσολάβησε από την ογκώδη διαδήλωση της Αθήνας, τον Φεβρουάριο, μέχρι και σήμερα να μεταβάλλει υπέρ της την πολιτική ατζέντα.
Κατά τα άλλα, αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εάν (όποτε επέλθει) η συμφωνία με τα Σκόπια θα παραπεμφθεί στη Βουλή με σκοπό την επικύρωση της από μια αυξημένη πλειοψηφία. Αλλά αν αυτό συμβεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, που ζητούν μετ’ επιτάσεως τη διενέργεια εκλογών, θα προσφέρουν για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση σανίδα σωτηρίας.
Σημειώστε και το γεγονός ότι οι περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 θεωρούνται δεδομένες, για να καταλάβετε πώς και γιατί οι εκλογές μπορεί να έλθουν πιο κοντά.
Διότι με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων, η απόδραση από τα επερχόμενα σκληρά μέτρα με μια πολιτικά διαχειρίσιμη εκλογική ήττα συνιστά μια ρεαλιστική προοπτική για την κυβέρνηση.
Ούτως ή άλλως, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συνοδεύεται πάντα από την επίκληση ενός μείζονος εθνικού θέματος, που είναι και το απαραίτητο συνταγματικό πρόσχημα.