Τζακ ποτ της σύγχυσης έλαχε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφορικά με τη μετεκλογική στρατηγική του σχήματος.

«Δεν παίζουμε σε δίδυμα, αλλά σε τρίδυμα» φέρεται να υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με διαρροή σε κυριακάτικη εφημερίδα την οποία όμως διαψεύδουν κατηγορηματικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Η παραπάνω φράση κατά το επίμαχο δημοσίευμα σήμαινε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, αν δεν επιτευχθεί συνεννόηση για κυβερνητική σύμπραξη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.

Ετσι εξηγείται η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στο επίμαχο ρεπορτάζ περί τριδύμων (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμπαράταξη) και διδύμων (Ν.Δ.-Δημοκρατική Συμπαράταξη ή ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σπεύδουν πυροσβεστικά να αποκαταστήσουν τα πράγματα, δηλώνοντας στην «Εφ.Συν.» ότι αυτή η θέση δεν ισχύει και ούτε ειπώθηκε πότε.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνουν, υποστηρίζει σταθερά, με βάση και σχετική ομόφωνη απόφαση των κομμάτων που συμμετέχουν, τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης, χωρίς να μπαίνει σε παιχνίδια και διαπραγματεύσεις.

«Πρώτα η πατρίδα»

«Βάζουμε ως προμετωπίδα την πατρίδα και το εθνικό συμφέρον πάνω από κάθε κομματική επιδίωξη, αφού πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο με κοινή γραμμή των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση» διευκρινίζουν.

Και συμπληρώνουν, αποκρυσταλλώνοντας έτι περαιτέρω τη θέση τους, ότι γι’ αυτό ζητούν την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν προκηρυχθούν εκλογές, προκειμένου να αλλάξει ο συσχετισμών δυνάμεων και με μεγαλύτερη ισχύ να μπορέσουν να επιβάλουν την εθνική συνεννόηση.

Δεν παραλείπουν δε να υποστηρίξουν ότι ευχής έργον θα ήταν η κατάκτηση της δεύτερης θέσης και σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν εγκαταλείπει την πορεία της αυτονομίας, θέτοντας τέρμα έτσι σε φήμες και σενάρια περί συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ.

Ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν (ηθελημένα) να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο αφορά τη στάση τους στο ενδεχόμενο που θέλει μετεκλογικά το δεύτερο κόμμα να αρνείται να εισέλθει σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα. Και γι’ αυτό προκαλούνται διάφοροι συνειρμοί, εύλογοι ή και σκόπιμοι…

Ενα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να τοποθετηθούν αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ηγεσίας, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητικές τις διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν, ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συγκαλυμμένα τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής σύμπλευσης με τη Ν.Δ., εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίψει το προσκλητήριο.

Ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κληθείς να σχολιάσει το προαναφερθέν δημοσίευμα, τόνισε (Ρ/Σ Alpha) ότι «δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι παράγοντας αβεβαιότητας και ανωμαλίας και δεν έχει εναλλακτική λύση για τη χώρα» και διαφωνώντας ανοιχτά με την προοπτική της διπλής κάλπης πρόσθεσε ότι ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις».

Αρα αν τεθεί δίλημμα επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είναι δεκανίκι»

Στον αντίποδα της κριτικής Βενιζέλου και ενδεικτική των αντίρροπων φωνών εντός της Συμπαράταξης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δήλωσε από τη δική του πλευρά -στρέφοντας τα βέλη του κατά του κ. Βενιζέλου- ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι δεκανίκι κανενός και δεν θα δηλώσει προεκλογικά πρόθεση μετεκλογικής σύμπλευσης με τη Ν.Δ. Δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να δίνει την εικόνα μιας στρατηγικής συμπόρευσης με τη συντηρητική παράταξη. Επιδιώκουμε την ευρύτερη εθνική συνεννόηση, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Ν.Δ. Λυπάμαι που αυτό ενοχλεί ορισμένους» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πηγή