Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 23 Μαΐου, 3+1 θέματα κυριαρχούν στην αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης, στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Οικονομία και ανάπτυξη

81% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν, δίνουν προτεραιότητα σε ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 (χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο) να είναι 42%. Η τεράστια διαφορά στο ποσοστό δείχνει τη δίψα των Ελλήνων για ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

Η περίοδος 2015-2018 χαρακτηρίστηκε από σταθερή έως δυναμική οικονομική ανάπτυξη για όλες τις χώρες της Ε.Ε. των 27 με βασική εξαίρεση την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας παρέμεινε στάσιμη εξαιτίας της κρίσης του 2015 και των λαθών και παραλείψεων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,4%, αυτός όμως οφείλεται κυρίως στις επιτυχίες του τουριστικού τομέα, ο οποίος κατάφερε να αυτονομηθεί από την κυβερνητική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην υπερφορολόγησή του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν όλες τις πολιτικές προϋποθέσεις για να εκφράσουν το παλλαϊκό αίτημα για οικονομική ανάπτυξη. Η ΝΔ μπαίνει στην προεκλογική περίοδο, διάρκειας ενός έτους, για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 με ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μείνει με τους μισούς ευρωβουλευτές του και απειλείται από τη διάσπαση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Η ανεργία των νέων

Δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχολεί, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τους Ελληνες πολίτες με ποσοστό 76% είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. των 27 είναι 48%, με τα ποσοστά των χωρών του λεγόμενου Νότου να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το υψηλό ποσοστό είναι η καλύτερη απάντηση στην κυβερνητική επικοινωνία-προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία υποχωρεί αισθητά το ποσοστό της ανεργίας των νέων. Στην πραγματικότητα η υποχώρηση είναι ανεπαρκέστατη, στηρίζεται σε μισθούς που είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κάτω από 400 ευρώ το μήνα, ενώ το λεγόμενο brain drain πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά το 2015. Το ταπεινωτικό ποσοστό 1% που πήρε στις φοιτητικές εκλογές η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ φοιτητική παράταξη αναδεικνύει τις διαστάσεις της απογοήτευσης της νέας γενιάς με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δυσκολίες να απευθυνθεί στους νέους έχει και η ΝΔ εξαιτίας των διαστάσεων που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια το brain drain, με τους καλύτερα εκπαιδευμένους δυναμικούς νέους να φεύγουν από τη χώρα και της απομάκρυνσης πολλών νέων ψηφοφόρων από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της «γαλάζιας» παράταξης στις φοιτητικές εκλογές και η πρόταση Μητσοτάκη για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκεί που ζουν και εργάζονται, είναι βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η πολιτική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί παραμένει μεγάλη.

 

Προσφυγικό-μεταναστευτικό

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι το τρίτο μεγάλο θέμα που απασχολεί τους Ελληνες πολίτες με ποσοστό 59%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 είναι 45%. Η διαφορά εξηγείται από το γεγονός ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δέχονται τις περισσότερες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές.

Το ποσοστό βέβαια είναι πολύ υψηλότερο στις περιοχές της πατρίδας μας που έχουν μετατραπεί σε τόπους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να ανατρέπονται κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες.

Η ΝΔ θα προωθήσει μια αποτελεσματική πολιτική στο ζήτημα που θα στηρίζεται στον σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, στη δίκαιη αυστηρή και αποτελεσματική διοικητική διαχείριση και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κάλυψη του άμεσου και έμμεσου οικονομικού κόστους για την ελληνική κοινωνία και το Δημόσιο.

 

Ελληνική ανησυχία

Το τέταρτο θέμα που απασχολεί τους Ελληνες πολίτες στην πορεία προς τις ευρωεκλογές έχει άμεση σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τη γενικότερη σκλήρυνση της στρατηγικής του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου 45% των Ελλήνων δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ε.Ε. των 27 είναι 26%. Επίσης, 41% των Ελλήνων δίνουν προτεραιότητα στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. των 27 να είναι 29%.

Η ευαισθησία που δείχνουν οι Ελληνες πολίτες στα ζητήματα αυτά οφείλεται κυρίως στη στρατηγική της Τουρκίας και στη δυνατότητα διαχείρισης από την Αγκυρα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών ώστε να ασκείται πολιτική πίεση στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Τα θέματα που κυριαρχούν στην αντίληψη της ελληνικής κοινής γνώμης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 αναδεικνύουν το στρατηγικό πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ γιατί έχουν καλύτερες προτάσεις, μεγαλύτερη αξιοπιστία και πολύ ισχυρότερη ευρωπαϊκή διασύνδεση από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τα αντιμετωπίσουν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όφελος του ελληνικού λαού.

Πηγή