Την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς έκανε συναντήσεις με εκπροσώπους πολυεθνικών διαφημίζοντας ότι ξεκίνησε το ελληνικό success story και η φυγή προς την ανάπτυξη, στην πραγματικότητα συναντούσε αυτούς που του έδιναν οδηγίες τις οποίες μετέτρεπε σε κυβερνητική πολιτική.

Οι υποτιθέμενες συναντήσεις για την ανάπτυξη, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αφορούν το σκάνδαλο με τη Novartis, ήταν η προκλητική παράδοση του Ελληνα πρωθυπουργού στις απαιτήσεις πολυεθνικών, με πρώτη φυσικά τη Novartis. Οπως αποκαλύπτει έκθεση του προέδρου της Novartis στην Ελλάδα Γκέοργκ Σρέκενφουκς προς τα κεντρικά της πολυεθνικής, συναντούσε τον Σαμαρά ως «συνεργάτης» του μαζί με εκπροσώπους και άλλων εταιρειών που αποτελούσαν την ομάδα των συμβούλων του. Το γραφείο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά ωστόσο κάλυπτε τις συναντήσεις εμφανίζοντάς τες στην κοινή γνώμη ως συναντήσεις για την ελληνική ανάπτυξη. Την έκθεση του Γκέοργκ Σρέκενφουκς επιβεβαιώνει ακόμη ένα στέλεχος της Novartis, ο γενικός οικονομικός διευθυντής της, που αποκαλύπτει πως η Novartis και άλλες 15 πολυεθνικές ήταν σύμβουλοι του Σαμαρά. Προκύπτει επίσης ότι η εκδοχή του Αντ. Σαμαρά ότι η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή στις 17 Δεκεμβρίου 2012 έγινε μπροστά στις κάμερες δεν είναι αληθής, αφού οι κάμερες καταγράφουν τον πρόεδρο της Novartis να συναντάται με τον Σαμαρά και όχι τον Φρουζή.

Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 2012 οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν με δελτίο Τύπου ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντούσε το πρωί της επόμενης μέρας «στελέχη πολυεθνικών» στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση πραγματικά έγινε και τις επόμενες μέρες, τόσο από επίσημες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης όπως ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και από διαρροές στα ΜΜΕ, η συγκεκριμένη συνάντηση εμφανίστηκε ως επιβεβαίωση της πορείας προς την ανάπτυξη.

Στις 30 Ιανουαρίου γράφει η «Καθημερινή»: «Η είδηση που προέκυψε από την προ 15νθημέρου συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής 13 θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι ότι για πρώτη φορά, μετά την πεντάχρονη ύφεση στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με την αίσθηση ότι παγιώνεται ένα κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα και ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή».

Η συνάντηση δηλαδή επιβεβαίωνε το success story του Σαμαρά και τις «νέες γραμμές παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στον τίτλο της η εφημερίδα. Οι εξελίξεις δεν επιβεβαίωσαν ούτε τον Σαμαρά ούτε το ρεπορτάζ. Η ύφεση συνεχίστηκε, ενώ δεν έγινε καμία επένδυση ειδικά από τις συγκεκριμένες πολυεθνικές. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτεται σήμερα, τόσο αυτή η συνάντηση όσο και άλλες που ακολούθησαν δεν είχαν καμία σχέση με την ανάπτυξη όπως την παρουσίαζε ο πρώην πρωθυπουργός. Αντιθέτως επρόκειτο για συναντήσεις στις οποίες συγκεκριμένες πολυεθνικές υπαγόρευαν τι πρέπει να γίνει στην οικονομία, με βάση φυσικά τα συμφέροντά τους. Μάλιστα ο Σαμαράς αποκαλούσε αυτές τις εταιρείες πρωθυπουργικό think tank και κάλυπτε τις συναντήσεις κάτω από την επικοινωνιακή εικόνα των επαφών για την οικονομία.

Το έγγραφο-ομολογία

Τον Ιανουάριο του 2013 ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Γκέοργκ Σρέκενφουκς ενημέρωσε με εσωτερικό έγγραφο τη μαμά εταιρεία για τις εξελίξεις που αφορούν το φάρμακο στην Ελλάδα. Στο έγγραφο αναφέρει ότι «η Novartis έχει καθιερωθεί ως καθοριστικός συνεργάτης της ελληνικής κυβέρνησης». Αφού ο πρόεδρος της Novartis παραθέτει φωτογραφία από τη συνάντηση των πολυεθνικών με τον Σαμαρά τον Δεκέμβριο του 2012, γράφει «συνεργασία με τις βασικές πολυεθνικές κατά τη δημιουργία του think tank» και σημειώνει ακριβώς από κάτω ότι «η Novartis είναι η μοναδική εταιρεία φαρμάκου που συμμετέχει σε αυτό το think tank».

Δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος της Novartis απευθυνόμενος στην ηγεσία της εταιρείας του αποκαλύπτει πως η Novartis αποτελεί σύμβουλο του Σαμαρά μαζί με στελέχη άλλων πολυεθνικών. Μάλιστα για να αποδείξει το μέγεθος της επιτυχίας διαβεβαιώνει: «Χάρη στην ηγεσία της Novartis στο ΣΦΕΕ, στη σημαντική εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) & την ευρωπαϊκή ομάδα διακυβέρνησης και δημοσίων σχέσεων (G&PA) και χάρη στη συμμετοχή στο “Think Tank”, η Novartis βρίσκεται σε θέση ισχύος ως προς την άσκηση επιρροής τόσο σε βραχυπρόθεσμες ενέργειες όσο και στη μεσοπρόθεσμη δημιουργία ελκυστικής βιώσιμης αγοράς στην Ελλάδα».

H σχέση του Σαμαρά με τη Novartis είναι συνεχής, όπως αποδεικνύεται και από άλλο έγγραφο της δικογραφίας. Τον Ιανουάριο του 2014 ο εκπρόσωπος του Γενικού Συμβουλίου της Novartis Ελβετίας δρ Φέλιξ Ερατ στέλνει επιστολή στον Αντ. Σαμαρά με την οποία του ζητά συνάντηση στο Νταβός. Σε αυτή την επιστολή του υπενθυμίζει: «Επιπλέον η Novartis είναι μεταξύ των 14 πολυεθνικών εταιρειών διάφορων βιομηχανιών που συμμετέχουν στην ομάδα συμβούλων (Think Tank) την οποία εσείς εγκαινιάσατε». Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έγγραφο (το πρώτο ήταν η έκθεση υλοποίησης του λεγόμενου «Harvard Project») που συνδέει τη Novartis και τον Σαμαρά με σχέση συμβούλου.

Πηγή