Ο Ζινεντίν Ζιντάν το λάθος το έκανε μία φορά… Οι έξυπνοι άλλωστε οφείλουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν.
Η περιβόητη «κουτουλιά» που έριξε στον προκλητικό Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ του 2006 έκανε το τέλος της διεθνής του καριέρας να μοιάζει άδοξο, παρά το γεγονός ότι ανακηρύχτηκε παίκτης της διοργάνωσης.
Η χρυσόσκονη της κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ δεν μπόρεσε να κρύψει στο μυαλό του Ζινεντιν Ζιντάν τα προβλήματα που υπήρχαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην ομάδα του…Δώδεκα χρόνια αργότερα ο «Ζιζού» έριξε ακόμη μία… κουτουλιά με την ανακοίνωση της αποχώρησής του από τον πάγκο της Ρεάλ, η οποία ωστόσο δεν έχει σχέση με την πρώτη.
Αυτή ήταν προϊόν ώριμης σκέψης και συλλογισμού και όχι προϊόν έντασης και θυμού, όπως αυτή που είχε ρίξει στον Ιταλό αμυντικό στο περιβόητο παιχνίδι της Γαλλίας με την Ιταλία, που κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο στα πέναλτι.
Κανείς άλλος προπονητής στη θέση του δεν θα έπαιρνε αυτήν την απόφαση τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ο -Αλγερινός στην καταγωγή- προπονητής της Ρεάλ είχε ακούσει τα εξ’αμάξης, ωστόσο η τρίτη σερί κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη «βασίλισσα» είχε σβήσει μονοκοντυλιά τις μουρμούρες προς το πρόσωπό του.
Κι ενώ ακόμη και οι σφοδροί επικριτές του έπιναν νερό στο όνομά του και όλα έδειχναν ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας των Μαδριλένων για την κατάκτηση του 14ου ευρωπαϊκού της ιστορίας τους, εκείνος έκρινε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από τη «βασίλισσα».
Η χρυσόσκονη της κούπας με τα μεγάλα αυτιά που κατέληξε και πάλι στην τροπαιοθήκη της Ρεάλ δεν μπόρεσε να κρύψει στο μυαλό του τα προβλήματα που υπήρχαν τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην

Φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την απόφαση της αποχωρησής του από τη Ρεάλ
Φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την απόφαση της αποχωρησής του από τη Ρεάλ

ομάδα του κι έτσι το μεσημέρι της Πέμπτης, 31 Μαΐου, ο Ζιζού, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον πάγκο της ομάδας του.

Έναν πάγκο που ανέλαβε το 2015 και κατάφερε να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσε κανείς άλλος: να κατακτήσει τρεις συνεχόμενες κούπες Τσάμπιονς Λιγκ με τους Μαδριλένους.
Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις παικτών παγκοσμίου κλάσης που καταφέρνουν να κάνουν ανάλογη πορεία και στην προπονητική.
Για να συμβεί αυτό χρειάζεται και μυαλό, το οποίο διαθέτει ο Γάλλος που λατρεύεται σαν θεός στην Αλγερία και πάντα δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του.
Βλέποντας αρκετούς από τους παίκτες του να νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και για τα μηδενικά στο συμβόλαιό τους προεξάρχοντας του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελικού διάλεξε να στρέψει τα φώτα με τις αινιγματικές δηλώσεις για το μέλλον του στην ομάδα, έκρινε ότι ήρθε η στιγμή της φυγής.
Άλλωστε στην αντισυμβατική ζωή του διάλεξε τον μοναχικό δρόμο. Έναν δρόμο που, αν και δύσβατος, έχει πειστεί ο ίδιος ότι είναι ο σωστός.
Η κατάσταση στα αποδυτήρια της Ρεάλ πολλές φορές στη διάρκεια της σεζόν ήταν επικίνδυνα τεταμένη. Ωστόσο ο ίδιος κατάφερε και διατήρησε τις ισορροπίες, καθώς εκτός από πολύ καλός προπονητής, 
αποτελεί ένα πρόσωπο που εμπνέει σεβασμό.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν τη σεζόν η Ρεάλ με τον καλύτερο τρόπο, το τηλέφωνο του Πέρεθ χτύπησε και είδε ότι η κλήση ήταν από τον Ζινεντίν Ζιντάν.
«Να δεις που θα θέλει αύξηση στο συμβόλαιό του και αυτός» θα μπορούσε να ήταν μία από τις σκέψεις που πέρασαν από το αφεντικό της «βασίλισσας», με τον Ζιζού πάντως να τον διαψεύδει, ανακοινώνοντάς του την απόφασή του να παραιτηθεί.
«Πρέπει να μιλήσει ο Ζιντάν πρώτος. Ήλθε να με δει χθες (30/5) για να μου ανακοινώσει μια απρόσμενη απόφαση, αυτός είναι που πρέπει να εξηγήσει. Είναι απρόσμενη απόφαση, αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη σεβαστούμε. Θα ήθελα πολύ να τον μεταπείσω, αλλά δεν ξέρω πως.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για την αφοσίωσή του, για ό,τι έκανε στην ομάδα. Δεν είναι ένα αντίο. Εάν χρειάζεται ένα διάλειμμα, το αξίζει» ανέφερε το αφεντικό της πρωταθλήτριας Ευρώπης που, όπως φαίνεται από τη δήλωσή του, εξεπλάγην με την απόφασή του Ζιντάν.

Επειδή ο Ζιντάν όμως βλέπει μπροστά, έκρινε ότι είχε έρθει η στιγμή για μία αλλαγή.

«Για μένα, για την ομάδα, τους παίκτες, είναι λίγο παράξενη στιγμή, αλλά είναι και σημαντική. Αυτή η ομάδα χρειάζεται μια αλλαγή για να συνεχίσει. Χρειάζεται άλλη μεθοδολογία δουλειάς, γι’ αυτό κι έλαβα αυτήν την απόφαση.
H απόφασή μου για πολύ κόσμο δεν έχει νόημα, αλλά για εμένα έχει. Είναι η στιγμή να γίνει αυτή η αλλαγή» ανέφερε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του για να αποχωρήσει από τη Ρεάλ.
Απόφαση που για το ευρύ ποδοσφαιρική κοινό μοιάζει να μην έχει λογική, λόγω της δεδομένης στιγμής
που ελήφθη και ανακοινώθηκε, αλλά η οποία σίγουρα έχει φιλτραριστεί πολλές φορές στο μυαλό του Ζιντάν, ο οποίος κάτι παραπάνω θα ξέρει από εμάς.
Με τη μετοχή του να έχει χτυπήσει απανωτά limit up στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, άλλος προπονητής στη θέση του θα μπορούσε να αναζητήσει άλλη ποδοσφαιρική στέγη, όντας καβάλα στο άλογο.
Εκείνος όμως σύμφωνα με τα ισπανικά δημοσιεύματα, θα διαλέξει τον δρόμο της ξεκούρασης του πολεμιστή, μέχρι την επόμενη μάχη στους πάγκους των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Ίσως να θέλει να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και γι’αυτό χρειάζεται ένα διάλειμμα από τους πάγκους.
Το σίγουρο είναι ότι το ήθος του, η απαράμιλλη ποδοσφαιρική του φιγούρα θα λείψει από όλους τους φιλάθλους που, ανεξαρτήτως αν είναι φίλοι της Ρεάλ ή όχι, υποκλίνονται στο μεγαλείο του.

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του από τη Ρεάλ

 
Ο ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν
 
Παιδί μεταναστών από την Αλγερία, ο Ζιζού, όπως είναι το ψευδώνυμό του από την εποχή που αγωνιζόταν, μεγάλωσε στο Παρίσι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε στις 23/06/1972.
Ο «Ζιζού» άρχισε την επαγγελματική καριέρα του σε ηλικία 17 ετών στην ομάδα των Καννών (61 συμμετοχές-6 γκολ).
Ακολούθησαν πέντε χρόνια στην Μπορντό (139 συμμετοχές-38 γκολ), ενώ το 1996 πήγε στην Γιουβέντους (151 συμμετοχές-24 γκολ) και το 2001 στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου αγωνίσθηκε 155 φορές και σημείωσε 37 τέρματα.
Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, με ασύγκριτη τεχνική, εντυπωσιακή διορατικότητα, διαρκή κίνηση και εξαιρετική αντίληψη του χώρου, ο Ζιντάν έδινε την αίσθηση ότι ξέρει τι θα κάνει την μπάλα, πριν την πάρει

Η αλλήστου μνήμης κουτουλιά στον Ματεράτσι
Η αλλήστου μνήμης κουτουλιά στον Ματεράτσι

στα πόδια του.

Το γκολ που σημείωσε στον τελικό του Champions League με την Λεβερκούζεν (2002) είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ιστορίας, με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας και τέλεια εφαρμογή νόμων της γεωμετρίας και της φυσικής.
Αγωνίστηκε 108 φορές και σημείωσε 31 γκολ με τους «τρικολόρ», ενώ «στιγμάτισε» την καριέρα του με τη γνωστή σε όλους «κεφαλιά» στο στήθος του Ματεράτσι, κατά την διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ 2006 με την Ιταλία, όπου η «σκουάντρα ατζούρα» κατέκτησε το τρόπαιο.

Στην πλούσια καριέρα του, ο Ζιντάν κατέκτησε, μεταξύ άλλων, το Μουντιάλ του 1998, το EURO 2000, το Champions League (2002), δύο φορές το καμπιονάτο, μία φορά την πριμέρα ντιβιζιόν, δύο φορές το κύπελλο Ισπανίας και την «χρυσή μπάλα» το 1998.

Την ίδια χρονιά, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 2009 προήχθη σε Αξιωματικό.
 
Ο προπονητής Ζινεντίν Ζιντάν
Από τις αρχές του 2015 καθόταν στον πάγκο της Ρεάλ ως πρώτος προπονητής μέχρι την 31η Μαΐου 2018 που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τους Μαδριλένους, τους οποίους υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής από το 2001 ως το 2006, όταν και αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Ως τεχνικός της «βασίλισσας», πέτυχε κάτι που κανένας άλλος στο παρελθόν δεν είχε πετύχει, κατακτώντας τρεις συνεχόμενες φορές το τρόπαιο του Champions League. Το 2016 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, πέρυσι κόντρα στη Γιουβέντους και φέτος με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, η Ρεάλ κατάφερε να θριαμβεύσει με τον «Ζιζού» στον πάγκο της, σηκώνοντας το «Άγιο Δισκοπότηρο».
Βέβαια, δεν είναι μονάχα τα τρία Πρωταθλητριών που κατέκτησε με τη Ρεάλ, διότι κόσμησαν και άλλοι τίτλοι την πλούσια τροπαιοθήκη της. Πήρε το ισπανικό πρωτάθλημα το 2017, δυο Super Cup Ευρώπης (2016, 2017), το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τις ίδιες χρονιές (2016, 2017) και το ισπανικό Super Cup πέρυσι (2017). Αυτοί οι τίτλοι κατέληξαν στη Ρεάλ με τον Ζιντάν να την καθοδηγεί.
Διακρίσεις όμως είχε και ο ίδιος ως προπονητής των Μαδριλένων. Συγκεκριμένα, το 2016 ανακηρύχθηκε κορυφαίος Γάλλος προπονητής από το έγκυρο France Football, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2016-17 αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Τέλος, προπονητής της χρονιάς το 2017 βγήκε μέσω του Onze d’Or.
Ο Ζιντάν έχει αμφισβητηθεί από πολλούς για την προπονητική του επάρκεια, όμως αποδείχθηκε ως ο απόλυτα κατάλληλος για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της και τα τεράστια ονόματά της. Ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση, όπως μαρτυρούν και οι επιτυχίες των «μπλάνκος».
Πέρα από τους τίτλους που πήρε ως προπονητής, ο Ζιντάν ως παίκτης της Ρεάλ πήρε ένα πρωτάθλημα (2002-03), ένα Champions League (2001-02), ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (2002) και ένα Super Cup Ευρώπης (2002). Εν ολίγοις, η οκταετής παρουσία του στη Μαδρίτη ως παίκτης και ως προπονητής ήταν συνυφασμένη με μεγάλες επιτυχίες.

Οι τίτλοι του ως προπονητής:
Champions League: 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018
Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης: 2016,2017
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: 2016,2017
Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2016-2017
Super Cup Ισπανίας: 2017
Ατομικές διακρίσεις:
Γάλλος Προπονητής της χρονιάς France Football: 2016
UEFA – Προπονητής της χρονιάς στο Champions League:: 2016-2017
Onze d’Or Προπονητής της χρονιάς : 2017

Οι τίτλοι του ως παίκτης:
Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2002-2003
Champions League: 2001-2002
Διηπειρωτικό Κύπελλο: 2002
Super Cup Ευρώπης: 2002

 

ΠΗΓΗ