Δεκαετής μελέτη σχεδόν 500 ανδρών και γυναικών συσχέτισε τα λάιτ αναψυκτικά με αύξηση της περιμέτρου της μέσης, ακόμα κι όταν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες.
Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές έπιναν δύο ή περισσότερα λάιτ, ανθρακούχα αναψυκτικά την ημέρα παρουσίασαν αύξηση στην περίμετρο της μέσης τους πέντε φορές ταχύτερα απ’ ό,τι όσοι δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά.
Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι ερευνητές συνιστούν να αλλάξουμε τα αναψυκτικά με νερό για να σβήνουμε τη δίψα μας.
Όσοι δεν αντέχουν χωρίς αναψυκτικό, ίσως πρέπει να πίνουν τις… κανονικές εκδοχές τους, υποστηρίζουν.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλεν Χαζούντα, καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, εκτιμά πως τα λάιτ αναψυκτικά και τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχουν, εντείνουν την λαχτάρα μας για κάτι γλυκό και παχυντικό, διαταράσσουν την όρεξη και τελικά επηρεάζουν κύτταρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.
«Συνεπώς, το να τα αντιμετωπίζουμε ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στα κανονικά αναψυκτικά, μπορεί να είναι λανθασμένο», τόνισε. Και πρόσθεσε: «τα λάιτ αναψυκτικά μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν παρενέργειες».
Η δρ Χαζούντα και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν την υγεία και τις συνήθειες 474 εθελοντών για 9,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Όπως εξήγησαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), συνέκριναν την αύξηση στην περίμετρο της μέσης των εθελοντών με την κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών.
Συνολικά, όσοι γενικώς έπιναν λάιτ αναψυκτικά είδαν την περίμετρο της μέσης τους να αυξάνεται κατά 70% ταχύτερα απ’ ό,τι οι εθελοντές που δεν έπιναν.
Ειδικά, όμως, οι εθελοντές που καθημερινά έπιναν δύο ή περισσότερα κουτάκια λάιτ αναψυκτικών, παρουσίασαν κατά 500% ταχύτερη αύξηση στην περίμετρο της μέσης τους.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν άλλαξε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες, όπως η φυσική δραστηριότητα, το μορφωτικό επίπεδο και το κάπνισμα.
Με την αυξημένη περίμετρο μέσης να ενοχοποιείται για νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος, «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι πολιτικές για την προώθηση λάιτ αναψυκτικών, μπορεί να είχαν άθελά τους ολέθριες συνέπειες», τόνισε η δρ Χαζούντα.
Όπως επεσήμανε, η μελέτη αυτή είναι η τέταρτη μεγάλη κλινική μελέτη που συσχετίζει τα λάιτ αναψυκτικά με συνέπειες για την υγεία. «Εκτιμώ πως η σύνεση επιβάλλει να πίνουμε νερό», πρόσθεσε.
Πηγή: reader.gr