Οι έξυπνοι μετρητές θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς και διακοπής της παροχής, εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου κ.α.
Έτσι, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους καταμέτρησης και αποκοπών για τον διαχειριστή του δικτύου, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης ρεύματος, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών, πιλοτικά σε 5 περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Λέσβος, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη)ωστόσο ο διαγωνισμός έχει σταματήσει ύστερα από προσφυγή του δεύτερου μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και καθώς ο χρόνος πιέζει, δεν αποκλείεται η ακύρωση της διαδικασίας και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού με μικρότερο αντικείμενο σε 2-3 πόλεις της επικράτειας.
Ακολούθως για το στάδιο της εγκατάστασης προκρίνεται η λύση της κατάτμησης της επικρατείας σε πέντε ή περισσότερες περιοχές ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πιο σύντομα.
«Τα επόμενα χρόνια θα φανεί η σημασία του ΔΕΔΔΗΕ» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Από τα δίκτυα διανομής περνά σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αποκεντρωμένη παραγωγή, η μετατροπή των καταναλωτών σε «prosumers»(δηλαδή οι καταναλωτές και παραγωγούς μαζί).

ΠΗΓΗ