Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών εμφανίζει η Πάτρα, ακόμα και σε σύγκριση με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 36ης ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Κοινότητας για τις παιδιατρικές λοιμώξεις στη Σουηδία.

Η επιστημονική συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε μεγάλο μέρος της στους εμβολιασμούς του παιδικού πληθυσμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον τρόπο αντιμετώπισης της επανεμφάνισης ασθενειών που είχαν μικρή επίπτωση λόγω των εμβολιασμών τα προηγούμενα χρόνια.

Η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, με επικεφαλής τον διευθυντή της, καθηγητή Γαβριήλ Παπαδημητρίου, έχοντας αναπτύξει με την αμέριστη βοήθεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας ένα δίκτυο καταγραφής των εμβολιασμών στους μαθητές της Πάτρας, εδώ και τρία χρόνια, παρουσίασε τα στοιχεία αυτής της καταγραφής στον μαθητικό κόσμο της Πάτρας, συγκρίνοντάς τα με τις καταγραφές που υπάρχουν από άλλες χώρες.

Από το 2015, λοιπόν, που ξεκίνησε την καταγραφή, βγαίνουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα που μπορεί να οδηγήσουν την πολιτεία σε παρεμβάσεις χρήσιμες προς όφελος των παιδιών της περιοχής μας.

Η κεντρική θεματική ενότητα του συνεδρίου (ESPID) ήταν αφιερωμένο στον τρόπο που θα πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα που παρουσίασαν ερευνητές παιδολοιμωξιολόγοι ήταν για τις δύο χώρες τα εξής:

Μεγάλη Βρετανία: η εμβολιαστική κάλυψη για τον παιδικό πληθυσμό που αφορά την ιλαρά είναι κάτω από 95%, ενώ για τις διφθερίτιδα-κοκίτη-τέτανο-πολιομυελίτιδα-αιμόφιλο ινφλουέντζας κάτω από 93.4% .

Ιταλία για την ιλαρά περίπου 91.7% .

Η ΠΑΤΡΑ

Για τη χώρα μας και για την Πάτρα τα αντίστοιχα ποσοστά, όπως παρουσιάστηκαν από την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική στο συνέδριο, είναι για την ιλαρά 98.4% και για τις διφθερίτιδα-κοκίτη-τέτανο-πολιομυελίτιδα-αιμόφιλο ινφλουέντζας 98.3% .

«Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ο παιδικός πληθυσμός της Πάτρας έχει πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη συγκρινόμενος με χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, δείγμα της ευαισθητοποίησης των γονέων, καθώς και των παιδιάτρων της περιοχής μας», σχολιάζει ο διευθυντής ΕΣΥ της Πανεπιστημιακής Παιδιατρική Κλινικής, πρώην διοικητής του Καραμανδανείου, Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική εργασία στο 36ο ESPID .

Οι πιο πάνω χώρες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, αν θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση των γονέων για τις συνέπειες του μη εμβολιασμού, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό πάνω από το 95% (Μεγάλη Βρετανία) ή να υπάρχει υποχρέωση των γονέων στον εμβολιασμό με συνέπειες για τον μη εμβολιασμό (Ιταλία).

Από τα παραπάνω, πάντως, φαίνεται η σωστή παιδιατρική αντιμετώπιση του παιδικού πληθυσμού στην περιοχή μας, καθώς και η χρησιμότητα του δικτύου της καταγραφής, το οποίο δημιούργησε η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εθελοντική δράση για την οποία είχε βραβεύσει η «Πελοπόννησος» τα στελέχη που παρουσίασαν τη μελέτη σαν πρόσωπα της χρονιάς το 2016 (φωτ.).

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ σήμερα στο Ιατρικό Eνθετο της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» – «Λόγοι Υγείας».

Πηγή